Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

ΠΗΓΕΣ:1.ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΡΝΑΒΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΟΚΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2002
2.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΟΚΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1997
3.ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΕΛΛΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ


Οι νέοι έπαιξαν τον κυριότερο ρόλο στην επιτυχία του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Εντάχθηκαν από νωρίς στην Οργάνωση και αφοσιώθηκαν ολόψυχα στην πραγμάτωση του σκοπού της. Οι πρώτοι πυρήνες των δολιοφθορέων και των μαχητών ενθουσίασαν με τη δράση τους πολλούς άλλους νέους, που πύκνωσαν τις τάξεις της ΕΟΚΑ. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε ένας αόρατος ακαταμάχητος στρατός.
Γράφει ο Διγενής για τη συμβολή των νέων στον Απελευθερωτικό Αγώνα: «Ήρχισεν ο αγών με την αδάμαστον Κυπριακήν Νεολαίαν. Με αυτήν διεξήχθη ούτος υπό αφαντάστως δυσχερείς συνθήκας. Χωρίς αυτήν δεν θα επετελείτο εν Κύπρω έργον τόσον μέγα και δυσχερές»

Βρετανός στρατιώτης ερευνά ης τσάντες μικρών μαθητών. Όταν ο Διγενής εξυμνεί τη νεολαία για την προσφορά της στον Αγώνα, εννοεί όχι μόνο τους νέους, αλλά και τις νεανίδες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και σε εμπιστευτικές θέσεις και έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία το έργο που ανατέθηκε σ' αυτές. Διακρίθηκαν για το θάρρος, την τόλμη, την εχεμύθεια και την αντοχή τους στα
φρικτά Βασανιστήρια των ανακριτών τους. Εκτός άλλων υπηρεσιών που πρόσφεραν, μερικές κοπέλες αναλάμβαναν τη μεταφορά πιστολιών κατά τις εκτελέσεις μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Σε άλλες περιπτώσεις έριχναν χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτικών αυτοκινήτων.

Γράφει γι' αυτές ο Διγενής:
«Αι νεανίδες της Κύπρου όχι μόνον δεν υστέρησαν εις τόλμην και αυτοθυσίαν των νέων, αλλά και εφάνησαν πραγματικοί Σπαρτιάτιδες, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες» (Απομνημονεύματα σ. 40).
Στο «Χρονικό Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959» (σσ. 4-6) ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ γράφει πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την προσφορά της νεολαίας στον Αγώνα. Αναφέρω χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
α) «Η Νεολαία της Κύπρου προσέφερε το πολύτιμον αίμα της εις τον αγώνα δια την ελευθερίαν και εκαλύφθη με αϊδιον δόξαν. Έγραψε ιστορικάς σελίδας, δια τας οποίας το Ελληνικόν Έθνος είναι υπερήφανον».
β) «Ανταπεκρίνετο αξιοθαυμάστως εις τας θυσίας που εζητούντο συνεχώς απ' αυτήν».
γ) «Εκυριάρχει εις αυτήν απαράμιλλον ψυχικόν σθένος και πρωτοφανής αποφασιατικότης... Πολλάκις της εζήτησα και πράγματα δυσκατόρθωτα, ενίοτε δε ακατόρθωτα, και από έμπειρους στρατιώτας τακτικού στρατού».
δ) «Εις τον στρατιωτικόν μου Βίον δεν εγνώρισα τόσην άκαμπτον ορμήν και αποφασιστικότητα με τόσην διάρκειαν, τεσσάρων συνεχών ετών, όσην εις την Ελληνικήν Κυπριακήν Νεολαίαν, η οποία παρουσίασε μάλιστα αυτό το παράδοξον: Ενώ ο κάματος είναι συναίσθημα ανθρώπινον, ενώ η ασύγκριτος υπεροχή του αντιπάλου δύναται πολλάκις να κάμψη και τους πλέον ανδρείους, ενώ οι κίνδυνοι και αι θυσίαι δυνατόν να εμπνεύσουν φόβον, εις την περίπτωσιν της Ελληνικής Κυπριακής Νεολαίας συνέβη το αντίθετον. Όσον περισσότερα ήτο η πίεσις του αντιπάλου, τόσον μεγαλύτερα ήτο και η αντίδρασις αυτής».
Στο Βιβλίο του «Αγων της ΕΟΚΑ και ανταρτοπόλεμος», ο Διγενής σημειώνει το εξής αξιοπρόσεκτο:
«Δεν γνωρίζω έτερον παράδειγμα εις την Ιστορίαν, όπου ολόκληρος η Νεολαία, νέοι και νεανίδες, να συμμετάσχουν ενεργώς και τόσον αποδοτικώς εις τον υπέρ της πατρίδος των αγώνα» (σ. 26).
Για τη δράση της νεολαίας στον Αγώνα ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ γράφει:
«Αι πρώται αποστολαί αι οποίαι ανετέθησαν εις αυτήν εντός των τομέων ήσαν: Διανομή φυλλαδίων της Οργανώσεως, ομαδικαί πατριωτικοί εξορμήσεις και διαδηλώσεις, αναζήτησις και συγκέντρωσις πληροφοριών, παρακολούθησις υπόπτων προσώπων και προδοτών. Ακολούθως, εφ' όσον αι τάξεις της εγένοντο πλέον συνεκτικοί και ειθίζοντο εις την πειθαρχίαν, μετά σχετικήν προεκπαίδευσιν, εσχημάτισαν ομάδας σαμποτέρ, παρασκευής εκρηκτικών υλών, κρούσεως εντός των πόλεων, παρακολουθήσεως του οικονομικού μποϋκοτάζ, τέλος δε εκ των μάλλον θαρραλέων και εμπίστων επελέγοντο οι μαχητοί διαφόρων κατηγοριών δια τας ενόπλους ομάδας».


Ίδρυμα Στρατηγού Γ. Γρίβα-Διγενή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου