Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΗΠΑ : «ΜΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΞΗΡΟΥ

Μη «φιλική πράξη» θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ η επιμονή της Αθήνας στο νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για το θέμα του Σάββα Ξηρού.
«Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ» διαμήνυσε ο αμερικανός πρέσβης. Εξέφρασε δε το φόβο ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Χθες αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του υποστήριξε ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη, εάν αφεθεί ελεύθερος, θα επαναλάβει, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση, τα τρομοκρατικά του σχέδια. Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική πλευρά έθεσε ως πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης, την εσωτερική τρομοκρατία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, που φαινομενικά αποσκοπεί στην βελτίωση της διαβίωσης των κρατουμένων με προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα, μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Έλληνες πολίτες, Αμερικανοί, και άλλα θύματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, αναφέρει η δήλωση, συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Αλέξη για τον Ξηρό
Σε συνέχεια της δυσφορίας που έχει εκφραστεί αρμοδίως από την Ουάσιγκτον, αλλά και σχετική με τον Σάββα Ξηρό ανάρτηση από την αμερικανική πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, λίγες ώρες προ της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση.
Ο πρέσβης αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Επίσης ο ίδιος ο πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο.
Ο Αμερικανός πρέσβης άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και τις αποφάσεις της Αμερικής για θέματα που αφορούν και την οικονομία. Και τόνισε ότι εάν αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός θα πρόκειται για μία μη φιλική πράξη.

http://www.defence-point.gr/news/?p=127023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου