Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ


Του Στέλιου Σταυρίδη

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις 8 Ιουνίου 2011

Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια αυτών που θέλουν την ελληνική οικονομία σοβιετικού τύπου, ώστε να λεηλατούν ασύστολα και ανενόχλητα τον τεράστιο εθνικό πλούτο, αν ο Έλληνας θελήσει να ξυπνήσει και να ανοίξει τα μάτια του, θα δει ξεκάθαρα την αλήθεια που «βοά» γύρω του. 
Δεν είναι οι επιταγές του ΔΝΤ η αιτία που καταρρέει η οικονομία μας. Εξάλλου, τίποτα σχεδόν από τα όσα επιβεβλημένα ζητούν επίμονα πλέον ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, δεν θέλει το ανεκδιήγητο πολιτικό μας σύστημα να κάνει. Για να επιβιώσει η χώρα, απαιτείται ανάπτυξη. Για να έρθει, όμως, η ανάπτυξη, χρειάζονται επενδύσεις. Και για να γίνουν επενδύσεις, επιβάλλεται δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας, προστασία των επενδυτών, χωροταξικό σχέδιο (χρήσεις γης), απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και των αμοιβών τους (που όσο μένουν υψηλές, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική), εκλογίκευση του εργασιακού νόμου και το σημαντικότερο, μεγάλη μείωση του κράτους και – επιτέλους – πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις.
Για όλους τους λαούς του κόσμου – πλην φυσικά των θλιβερά παραπληροφορημένων – αποκρατικοποιήσεις σημαίνει αξιοποίηση εθνικού πλούτου και ανάπτυξη. Εδώ οι συμμορίες που νέμονται τη χώρα με εξαπτέρυγα τους «χρήσιμους βλάκες», επαναλαμβάνουν τα αστεία επιχειρήματα τους, ότι δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις σημαίνουν ξεπούλημα. Και όλοι μαζί ωρύονται για το μελλοντικό αυτό ξεπούλημα, προτιμώντας να βλέπουν ανεκτίμητα «διαμάντια» και «φιλέτα», εγκαταλελειμμένα να καταρρέουν, να ρυπαίνουν το περιβάλλον και να κοστίζουν μια περιουσία στον δύσμοιρο Έλληνα : Ολυμπιακά ακίνητα, αεροδρόμιο Ελληνικού, περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά, κ.λπ.
Πρόσφατα έκανα μια βόλτα στην υπέροχη Παλλική (Ληξούρι) της Κεφαλονιάς και κυριολεκτικά δάκρυσα. Ήταν ένα γλυκό απόγευμα, λίγες ημέρες πριν μπει ο Ιούνιος, και η ερημιά, η εγκατάλειψη και η ερείπωση ήταν παντού εμφανέστατες. Εκεί που πριν λίγα χρόνια υπήρχαν πανέμορφοι κήποι με μαγευτικά λουλούδια, είχαν φυτρώσει αγριόχορτα και γαϊδουράγκαθα. Σπίτια εγκαταλελειμμένα, ημιτελή ή τελειωμένα. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους, εκεί που το 2007 έβλεπες έναν άνευ προηγουμένου οικοδομικό οργασμό. Η τουριστική σαιζόν είχε προ πολλού αρχίσει, αλλά η εικόνα ήταν εικόνα βαρυχειμωνιάς.
Οι αιτίες γνωστές : Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε επιθανάτιο ρόγχο, ο τουρισμός πνέει τα λοίσθια, οι φοροεπιδρομές είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Κάθε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι «κρύβει» τη δική του ιστορία. Το μόχθο μιας ζωής, κάποιο δυσβάσταχτο δάνειο, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον με εξασφαλισμένο εισόδημα από τον τουρισμό. Και τώρα… το απόλυτο μηδέν. Ακόμα και τα χελιδόνια κάνουν τις φωλιές τους αλλού. Περιουσίες χάνονται, άνθρωποι ζούνε την απόγνωση : Έρχονται νέοι φόροι, νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, φόροι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση αντικειμενικών αξιών, τεκμήρια επί τεκμηρίων. Για περιουσιακά στοιχεία που όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά καταρρέουν χωρίς ελπίδα σωτηρίας. 
Πως θα μπορέσουν άραγε όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι να πληρώσουν ; Από ποιο εισόδημα ; Αν ο Υπουργός των Οικονομικών ήταν εκεί ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, στη Λευκάδα, στην Πελοπόννησο, στο Πήλιο, παντού και έβλεπε αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης, θα καταλάβαινε γιατί η σοσιαλμανία του για φόρους και κρατισμό καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο.
Η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να τα βάλει με τα «σπλάχνα» της, επειδή οι υπουργοί είναι θλιβεροί ουραγοί των συντεχνιών, καταφεύγει στην εύκολη λύση των φόρων. Για να πνίξει οριστικά ό,τι έχει απομείνει. Την ίδια ώρα, έρχονται οι ανεγκέφαλοι οπαδοί της θεωρίας του ξεπουλήματος και ρίχνουν νερό στο μύλο των καταστροφέων της Ελλάδος. Η αριστερή προπαγάνδα τους έχει αλλοιώσει την κρίση και αναπτύσσουν φαιδρές θεωρίες του τύπου : «Γιατί να τα δώσουμε σε ξένους; Εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε ; Γιατί να μην τα αναπτύξει η τοπική αυτοδιοίκηση ή ένας κρατικός φορέας που θα δημιουργήσουμε;»
Γιατί, φίλτατοι, απλά δεν μπορούμε. Δεν έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες, δεν έχουμε την τεχνογνωσία, δεν έχουμε την ποιότητα, ούτε τη διάθεση, ούτε το όραμα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς, επενδύσεις θα κάνει; Ο Έλληνας, το μόνο που απέδειξε ότι ξέρει να κάνει είναι rooms to let και σπιτάκια to rent. Ως εκεί έφταναν οι δυνατότητές του. Ακόμα και τις επιδοτήσεις, τις κατασπατάλησε.
Τα «τρωκτικά» θέλουν τα πάντα να ανήκουν σε ένα αναποτελεσματικό κράτος, ώστε να τα καταπατήσουν και να τα λεηλατήσουν με πρώτη ευκαιρία. Η νομενκλατούρα του ΚΚΕ επενδύει στην καταστροφή. Ώστε εκείνοι να δουν άσπρη μέρα και όλοι οι υπόλοιποι να δουν φτώχεια και δυστυχία.
Ας αφυπνιστούμε, λοιπόν, όσο είναι καιρός ! Και ας ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια μας και το μυαλό μας. Μόνον έτσι θα εξουδετερώσουμε τη θλιβερή προπαγάνδα των κρατικοδίαιτων, που συνεχίζουν να πνίγουν την οικονομία.

http://sstavridis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου