Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ενταση στην Αθήνα ύστερα από αντιρατσιστική συγκέντρωση

Ροπαλοφόροι που φορούσαν κράνη και κουκούλες έδρασαν για μία ακόμη φορά την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας. Το πιο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε προχθές στις 19.43 στη διασταύρωση των οδών Σπάρτης και Λευκωσίας, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αμερικής, όπου μια ομάδα αγνώστων που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα χτύπησαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, σε διάφορα μέρη του σώματός τους και τους άρπαξαν 300 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά τους έγγραφα. Στη συνέχεια οι ροπαλοφόροι τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου ο ένας εξ αυτών παρέμεινε για νοσηλεία.

Το περιστατικό συνέβη λίγη ώρα μετά την απομάκρυνση από την πλατεία Αμερικής ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία είχαν προγραμματίσει αντιρατσιστικό συλλαλητήριο ως απάντηση σε συγκέντρωση την οποία είχαν διοργανώσει στον ίδιο χώρο άτομα που ανήκουν στην«Κίνηση Πολιτών 6ου Διαμερίσματος»με σύνθημα «Αμεση απογκετοποίηση της περιοχής». Τελικά η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 29 προσαγωγές υπόπτων εκ των οποίων συνελήφθη ο ένας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο κουκουλοφόροι έδρασαν νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της πορείας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι ροπαλοφόροι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 13 εμπορικά καταστήματα, σε πέντε υποκαταστήματα τραπεζών και σε στάσεις λεωφορείων, ενώ συγκρούστηκαν με αστυνομικούς των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την εκδοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μια ομάδα περίπου 300 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν κράνη και κουκούλες, κατάφερε να παρεισφρήσει στον κύριο όγκο των διαδηλωτών και ανά διαστήματα έκανε επιθέσεις προς τους αστυνομικούς πετώντας πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά τους, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με χρήση χημικών και πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στη διαδήλωση.

Τ ο σκηνικό της έντασης στήθηκε αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνεχίστηκε στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς και στις αρχές της οδού Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν καταγγελίες για τρεις τραυματισμούς φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την πορεία ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τραυματίστηκαν 23 αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα.


ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου