Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μόνο το όνομα στις συνομιλίες με την ΠΓΔΜ

Χωρίς νέα πρόταση, αλλά διαμηνύοντας ότι οι εναλλακτικές σκέψεις για το όνομα της ΠΓΔΜ έχουν, μετά τόσα χρόνια διαπραγμάτευσης, εξαντληθεί, συναντάται σήμερα στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς. Χθες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα, όπου ξεναγήθηκε στους μακεδονικούς βασιλικούς τάφους. Στα Σκόπια, όπου την Τρίτη και την Τετάρτη συναντήθηκε με την εκεί πολιτική ηγεσία, ο κ. Νίμιτς επέμεινε σε δύο στοιχεία: ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για λύση και ότι οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αφορούν μόνο το όνομα. Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε, επίσης, στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ότι όλα τα κομμάτια της λύσης είναι στο τραπέζι, αλλά το πρόβλημα είναι πώς αυτά θα συναρμολογηθούν.
Οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα, με συχνές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Στην Αθήνα, ωστόσο, οι εκτιμήσεις ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα του νέου γύρου συνομιλιών είναι
πολύ συγκρατημένες.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, αλλά και διπλωματικά στελέχη, εκτιμά ότι δεν υπάρχει από πλευράς Σκοπίων κανένα «σήμα» πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα διευκόλυναν την εξεύρεση λύσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί, επίσης, ότι όλη η ρητορική για εντατικοποίηση των συνομιλιών που χρησιμοποιούν τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα είναι για να δείξουν προς τα έξω ότι έχουν κάθε καλή θέληση να επιτύχουν λύση. Ωστόσο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, περισσότερες συναντήσεις δεν σημαίνουν απαραιτήτως πρόοδο, εάν δεν συνοδεύονται από αλλαγή στάσης.
Προσθέτουν, δε, ότι εάν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο λύσης στο τραπέζι, αυτό είναι γιατί η Αθήνα αποφάσισε να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της και να δεχθεί σύνθετη ονομασία, καλύπτοντας τον μισό δρόμο. Οσο η κίνηση αυτή μένει χωρίς απόκριση, όσο δηλαδή τα Σκόπια αρνούνται να μετακινηθούν από τις δικές τους πάγιες θέσεις, δεν διαφαίνεται προοπτική λύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου