Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ» ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ! - Τα κρυφά δώρα στον Ερντογάν - Η λάθρα επίσκεψη της Αλ.Παπαδοπούλου στο Στρασβούργο - Επέκταση στα 12 μίλια μόνο στον Θερμαϊκό, τη Σκύρο και τη Θάσο!


Τών Μανώλη Κοττάκη και Μύρνας Νικολαίδου

Κάτω από τα ραντάρ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «πέρασε» η πρόσφατη μυστική επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» η κυρία υφυπουργός η οποία σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Υπουργείου καμαρώνει προς τους εμβρόντητους πρέσβεις πως «ο υπουργός είμαι εγώ» συναντήθηκε στην γαλλική πόλη με ανώτατα στελέχη του Διεθνούς αυτού Οργανισμού τα οποία της έθεσαν με ένταση το ζήτημα της αναγνώρισης των μειονοτικών σωματείων της Θράκης ως «τουρκικών» στην βάση επανειλημμένων αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην σύνθεση του τα τελευταία χρόνια μετέχει μετά την εκλογή του ως δικαστής ο άλλοτε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθηγητής του ΔΠΘ Γιάννης Κτιστάκις. Η πρωτοβουλία της κυρίας Παπαδοπούλου να μεταβεί στο Στρασβούργο και να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό – θα δούμε πως – συνιστά τριπλή ανατροπή της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ανατροπή πρώτον γιατί αυτό το θέμα ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του Υπουργείου Εξωτερικών. Η wanna be Υπουργός έκανε απαράδεκτη «εισπήδηση» στα χωράφια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • Ανατροπή δεύτερον γιατί υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία του 2017 (ψηφίστηκε επί Υπουργίας Σταύρου Κοντονή και επί Προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου) με την οποία απορρίφθηκε με ψήφους 5-0 το αίτημα των μειονοτικών σωματείων να αναγνωριστούν ως «τουρκικά». Απόφαση το κύρος της οποίας δεν αμφισβητεί ο Έλλην δικαστής στο Στρασβούργο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο αλληλογραφίας του με την «Εστία» τον καιρό της έκδοσης της .
  • Ανατροπή τρίτον γιατί η κυρία Παπαδοπούλου εγκαταλείπει, με τις πλάτες ποίου άγνωστο, την νομική διαπραγμάτευση που δεκαετίες έκανε με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσφεύγει στην πολιτική διαπραγμάτευση για ένα τόσο μείζον θέμα που αφορά την Συνθήκη της Λωζάννης και την εξωτερική μας πολιτική. Ο Κώστας Τσιάρας ως Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορήθηκε για πολλά αλλά στο θέμα αυτό υπήρξε εθνικά άψογος. Απέτρεψε δυσμενείς εξελίξεις και πρέπει να του αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» η πρέσβης υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αφού αφαίρεσε πραξικοπηματικώς τον φάκελο της υποθέσεως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να αρχίσει διάλογος με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο με την συγκρότηση δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων στις οποίες θα μετέχουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έτσι ουσιαστικά η φιλόδοξη «Υπουργός» έπεσε (;) στην παγίδα των Τούρκων οι οποίοι παραπονούνται ότι μετά την αποβολή της Ρωσίας από αυτό τον διεθνή οργανισμό εκείνος ασχολείται αποκλειστικά με τις επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και είναι εξαιρετικώς επιεικής απέναντι στην Ελλάδα! Και η Ελλάς για να αποδείξει το μεγαλείο της του προσφέρεται ως …. πρόβατο!

Το πλέον εξοργιστικό είναι όμως το εξής: Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις συνομιλίες αυτές κατέθεσε μια λίαν επικίνδυνη πρόταση που καταργεί τον ελληνικό αστικό κώδικα, τα άρθρα του Συντάγματος και τους νόμους του κράτους περί συνεταιρίζεσθαι και βεβαίως προσπερνά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στο ανώτατο επίπεδο του Αρείου Πάγου! Θα ανατρέψουν δοτοί εμπειρογνώμονες διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου; Και όμως!

Με βάση την καινοφανή πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθείται η μεταρρύθμιση του αστικού δικαίου στην Ελλάδα εις τρόπον ώστε τα σωματεία να αναγνωρίζονται με δική τους απόφαση, με άδεια από την σημαία, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης σε οιοδήποτε επίπεδο. Έτσι θεωρείται ότι θα υπερκεραστεί το εμπόδιο της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου για την οποία η εφημερίδα μας έδωσε μάχη.

Η πρόταση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης περί αυτοαναγνώρισης των σωματείων δεν έγινε δεκτή κατ αρχάς από την ελληνική πλευρά, δεν απορρίφθηκε κιόλας! Συζητείται. Έτσι η Ελλάς στέλνει όμως στην γείτονα Τουρκία μήνυμα αδυναμίας. Και υποχώρησης. Το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό στην Θράκη όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Υπάρχουν και άλλα! Τυχόν μεταρρύθμιση αυτού του είδους θα έχει δύο ολέθριες συνέπειες: Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής θα γεμίσει την Θράκη με «τουρκικά» σωματεία σφραγίδες των είκοσι ατόμων για να υποστηρίξει ότι η πραγματικότητα καταργεί την Συνθήκη της Λωζάννης και τις προβλέψεις της περί μουσουλμανικής μειονότητας!

Η κυρία Παπαδοπούλου από κτηνώδη άγνοια θέλουμε να πιστεύουμε και όχι από σκοπιμότητα οδηγεί έτσι με τους χειρισμούς της και με την σύμπραξη της σε πολιτική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε «de jure» αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη».

Εφόσον αυτο -αναγνωριστούν με άδεια από την σημαία «τουρκικά σωματεία» στην περιοχή το επόμενο βήμα της Άγκυρας είναι η έμφαση στην «τουρκική ταυτότητα» που είναι και το θέμα της προπαγανδιστική ταινίας της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης που γυρίστηκε μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής (με άδεια ποίου, άγνωστον)! Το οποίον σημαίνει ότι την επομένη θα απαιτηθεί η αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του ελληνικού κράτους στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια έγγραφα στην Θράκη. Το οποίον σημαίνει ότι θα ζητηθεί τα τοπωνύμια στις πινακίδες των τοπικών, επαρχιακών και εθνικών οδών της Θράκης να αναγράφονται και στην τουρκική.

Πέραν αυτών όμως αν γίνει δεκτή η πρόταση να αναγνωρίζονται τα σωματεία αφ εαυτής χωρίς εξέταση των καταστατικών τους από την ελληνική δικαιοσύνη, σύντομα η εξαίρεση που έδωσε το Πρωτοδικείο Φλώρινας εφαρμόζοντας τις Πρέσπες για το κέντρο «Μακεδονικής γλώσσας» θα γίνει κανών: Θα πλημμυρίσει η Βόρειος Ελλάς από αυτοαποκαλούμενα «Μακεδονικά» και «Βλάχικα σωματεία» με επόμενο βήμα το αίτημα για αναγνωρίσεις «μακεδονικής» και «βλαχικής μειονότητας»!

Πλέον αυτού υπάρχει όμως και μία ακόμη δυσμενής εξέλιξη στην Θράκη. Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εισπήδησε με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου και στα χωράφια άλλου Υπουργείου (με το επιχείρημα ότι πρέπει να είναι όλα καλά ενόψει 7ης Δεκεμβρίου) η Ελλάς υποχώρησε και δέχθηκε να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης 18 Τούρκοι μετακλητοί δάσκαλοι που είχαν τεθεί στην μαύρη λίστα της. Και τούτο διότι όπως διαπιστώθηκε στην προηγούμενη θητεία τους είχαν έρθει από την Τουρκία με βιβλία διδασκαλίας για την Κύπρο και το ψευδοκράτος ανά χείρας και με βάση αυτά προπαγάνδιζαν μέσα στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της τουρκικές θέσεις για την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου!

Η Ελλάδα στην αρχή απέρριψε την λίστα με τους «πράκτορες» στην συμπεριφορά τους δασκάλους με συνέπεια οι Τούρκοι να μπλοκάρουν με την σειρά τους τον διορισμό δασκάλων στην Ίμβρο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα έκαναν πίσω οι γείτονες, τελικώς κάναμε πίσω εμείς! Με εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη το αρμόδιο Υπουργείο έκανε δεκτή την λίστα με τους 16 δασκάλους που αλωνίζουν μέσα και έξω από τις αίθουσες των μειονοτικών σχολείων στην Θράκη.

Μετά ταύτα εγείρεται το ερώτημα: Γιατί να μεταβεί ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Θράκη; Το χρειάζεται; Αν η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει μέσω δοτών Υπουργών της , μη εκλεγμένων από τον λαό, την αναγνώριση της μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής» θέτοντας την Λωζάννη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δέχεται τα τουρκικά τελεσίγραφα για διορισμούς Τούρκων μετακλητών δασκάλων «πρακτόρων» που έχουν στα συρτάρια τους ανθελληνικά βιβλία για την Κύπρο γιατί ο Σουλτάνος να μπει στον κόπο να προκαλέσει με περιοδεία στην περιοχή; Τα κερδίζει όλα χωρίς θόρυβο.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε πρωθυπουργέ, ο λόγος σε εσάς. Θα σας γράψει με μαύρα γράμματα η ιστορία αν αναθεωρηθεί από λάθη συνεργατών σας, επί των ημερών σας , η Λωζάννη. Είμεθα βέβαιοι ότι θα παρέμβετε στους αυτοσχεδιάζοντες και θα κάνετε το σωστό.

Τουλάχιστον θα κερδίσουμε τα 12 μίλια στον… Θερμαϊκό!

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την υπογραφή του Συμφώνου Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αιγαίο εν όψει και της συναντήσεως των δύο ηγετών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επικαιροποίησις της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη, με την οποία η Ελλάς ανεγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας θεωρούν ότι τώρα είναι το κατάλληλο momentum για την διεξαγωγή των συζητήσεων καθώς «ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προβάλλοντας ως παράδειγμα το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθώς όπως προκλητικώς υπαινίσσονται η Ελλάς και η Κύπρος έπρεπε να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο παρελθόν.

Συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕτΚ» στο τραπέζι έχει τεθεί και η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς βάσει του Δικαίου της θάλασσας, αλλά μερικώς και όχι καθ ολοκληρίαν. Ένα από τα σενάρια που διακινείται είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων σε κάποια σημεία του Αιγαίου, όπως λόγου χάρη στην Θάσο, την Σκύρο ή στον Θερμαϊκό κόλπο. Το επιχείρημα είναι ότι η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο δεν θα αμφισβητηθεί μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλους μεγάλους παίκτες στην περιοχή.

Μια άλλη εναλλακτική που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων αρχικώς στα 10 μίλια συμβαδίζοντας με τα 10 μίλια του εναέριου χώρου, ξεκινώντας από την Νότια Κρήτη. Οι θιασώτες της απόψεως αυτής εκτιμούν ότι έτσι θα ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα, ωστόσο εν τοις πράγμασι αυτό σημαίνει ότι η χώρα απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια.

Πάντως συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕκΤ» ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε προ ημερών του Οθωνούς, που αποτελεί και το δυτικό θαλάσσιο σύνορό μας και το απότατο σημείο των 12 μιλίων. Σημειωτέον ότι η Ελλάς έχει κάνει χρήση του δικαιώματός της για επέκταση στα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο.

Χείμαρρος ο Χακάν Φιντάν

Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων και διαθέσεων είναι και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως. Ο Φιντάν είπε με νόημα ότι ναι μεν «οι σχέσεις με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» στη βάση μιας θετικής ατζέντας, κατέστησε όμως σαφές ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, με ομόφωνη απόφασή της, κήρυξε casus belli κατά της Ελλάδος, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που η τελευταία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Είχε προηγηθεί η κύρωσις από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν.2321, ΦΕΚ 136, 23.6.1995), που έδινε στη χώρα μας το εν λόγω δικαίωμα.

Επιπλέον η Άγκυρα ζητεί μετ επιτάσεως την αποστρατικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου διότι όπως ισχυρίζεται αυτό αντιβαίνει στην Συνθήκη της Λωζάννης -κάτι το οποίο δεν ευσταθεί νομικώς- και κατά συνέπεια αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω δηλώσεις του Φιντάν περί προασπίσεως των δικαιωμάτων στο Αιγαίο μόλις δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες στην Αθήνα δεν είναι τυχαίες. Συμφώνως προς διπλωματικούς κύκλους, μετά από μια παύση της προκλητικής της ρητορικής, η Άγκυρα φαίνεται ότι επανέρχεται στην γνωστή αδιαλλαξία της με αφορμή τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την διάρρηξη των σχέσεων της με το Ισραήλ.

Και ενώ κάποιοι ομιλούν για καλό momentum, υπάρχουν αρκετοί άλλοι που ανησυχούν για την επιλογή της χρονικής αυτής στιγμής για την διεξαγωγή των συνομιλιών, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ από την Δύση, αναβιώνοντας τα νεοοθωμανικά σχέδιά του και τον διακαή του πόθο να γίνει ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου. Και το μείζον ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι όχι αν η Άγκυρα θα θέσει εκ νέου τις παράλογες απαιτήσεις της, αλλά αν θα επιλέξει να το πράξει δημοσίως, φέροντας σε δυσχερή θέση την ελληνική πλευρά.

Η εμπειρία της συναντήσεως Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-Όλαφ Σολτς είναι αλήθεια ότι δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσέβαλε βαθιά τον Γερμανό Καγκελλάριο κατά την διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στο Βερολίνο, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς την φιλοισραηλινή στάση της Γερμανίας στις ενοχές της για το Ολοκαύτωμα!

Έκανε μάλιστα λόγο για «ψυχολογία της ενοχής» που δεν αποτελεί «τη σωστή προσέγγιση». Όπως μάλιστα σχολίασε η Deutsche Welle, οι διατυπώσεις που επέλεξε από το βήμα της καγκελαρίας ο Ερντογάν ήταν πρωτόγνωρες για προσκεκλημένο ηγέτη, αν και θα έπρεπε σύμφωνα με πολλούς αναλυτές να είναι αναμενόμενες.

Θέμα μειονότητας σε Θράκη και… Δωδεκάνησα!

Ο Φιντάν όμως είπε και κάτι άλλο που χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής, εγείροντας και πάλι θέμα τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα και παραλλήλως προϊδεάζοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες στην Αθήνα.

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», ανέφερε ο Φιντάν στην ίδια ομιλία ενώπιον της τουρκική εθνοσυνελεύσεως.

Ταινία για τον «Αρχηγό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!

Εξ άλλου η τουρκική προπαγάνδα για την δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της δήθεν τουρκικής μειονότητας καλά κρατεί, καθώς όπως έγινε γνωστό προ ημερών ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας για την ζωή του εθνικιστή ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ. Η ταινία με τίτλο «Sadık Ahmet», που αναμένεται να προβληθεί από το τουρκικό δίκτυο TRT τον επόμενο χρόνο, αφηγείται την ζωή και την πορεία του ιδρυτή του Σαδίκ, ο οποίος φιλοδοξούσε να εξελιχθεί, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990, στον Ντενκτάς της Θράκης.

Ο Σαδίκ δραστηριοποιήθηκε στην Κομοτηνή και επιδόθηκε σε πολιτικό αγώνα σε συνεργασία με την Άγκυρα, για την δήθεν «περιφρόνηση από το ελληνικό κράτος των πολλών δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαδίκ παρουσιάζεται στην ταινία ως «Αρχηγός των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τους αρμοδίους από το να παραχωρήσουν το Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής για τις ανάγκες της ταινίας!

 

Και το αποκορύφωμα όλων ήταν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του TRT Mehmet Zahid Sobacı: «Αυτή η ταινία είναι ένα από τα γεμάτα αποστολή μας έργα. Το να φέρουμε τη ζωή του Sadık Ahmet στη μεγάλη οθόνη είναι ένα ορόσημο για εμάς, για το TRT, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επισκιαστεί η ταυτότητά μας ή να περιοριστεί η ανεξαρτησία μας. Αυτό είναι που ο Sadık σημαίνει πολλά για εμάς. Φυσικά, ως γιατρός, όχι μόνο θεράπευσε τις σωματικές πληγές στη Δυτική Θράκη, αλλά μπήκε σε έναν αγώνα για να θεραπεύσει τον πόνο της αφομοίωσης, της αγνοίας ή της στέρησης της ελευθερίας. Γι’ αυτό είναι ένα πολύτιμο έργο για εμάς».

Μάλιστα απεκάλυψε και την επιθυμία του TRT να προσεγγίσει 7 ηπείρους του κόσμου σε 41 γλώσσες με 19 τηλεοπτικά κανάλια, 17 ραδιοφωνικά κανάλια και 7 ψηφιακές πλατφόρμες ειδήσεων! Το Σαδίκ είχε άλλωστε μνημονεύσει προσφάτως και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την 28η επέτειο του θανάτου του τον περασμένο Ιούλιο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter είχε αναφέρει: «Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και προσευχές τον ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και αξέχαστο ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, Γιατρό Σαδίκ Αχμέτ, στην 28η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ομογενείς μας στον δίκαιο αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Γιατρός Σαδίκ Αχμέτ και να υπερασπιζόμαστε όλα τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Επιμένουν σε διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους

Αποκαλυπτικός ήταν ο Φιντάν και όσον αφορά το Κυπριακό, επιμένοντας όχι μόνο στην λύση των δύο κρατών αλλά καλώντας και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα. «Το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών και το status των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέστησε σαφές ο ίδιος και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του προέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Νοεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε το ψευδοκράτος σε μια φιέστα που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία υπό τον τίτλο «τρία κράτη, ένα έθνος». Ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε σχετικά κατά την τελετή υπογραφής: «Τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν την συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Με αυτές τις υπογραφές, το μότο μας ‘τρία κράτη, ένα έθνος’ έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση».

Από την πλευρά του ο Ταχίρ Μπουντάγκοφ του Νέου Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν υπεστήριξε ότι τα Κατεχόμενα «πήραν την θέση τους ως μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την στήριξη του Μπακού και της Άγκυρας και τόνισε ότι θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αυξήσουν την αναγνώριση στην διεθνή κοινότητα».

 

https://www.newsbreak.gr/politiki/533938/to-mystiko-schedio-anagnorisis-toyrkikis-meionotitas-sti-thraki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου