Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ...PROFICIENCY ΤΩΝ «CLASSICAL GREKKS»!



Εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον πλανήτη από την εταιρεία PeopleCert

Η ελληνική γλώσσα η μόνη που συνεχίζει να ομιλείται αδιατάρακτα από την εποχή του Ομήρου έως τις ημέρες μας, χωρίς αλλοιώσεις. Είναι το χρυσάφι του πολιτισμού μας. Εμπνέει λαούς και συνεγείρει επιστήμονες.

Το σκίτσο που δημοσιεύει στο κέντρο του πρωτοσέλιδού της η «Εστία» φιλοτεχνήθηκε από την Κλαούδια Μαρσέλλο Ρεστρέππο Λόπεζ αρχαιολόγο με καταγωγή από την Κολομβία – πρόκειται για πρόταση ανέγερσης ψηφιδωτού μνημείου – δείχνει πόσο μεγάλη έλξη ασκεί ακόμη και σήμερα η γλώσσα μας στα πέρατα του πλανήτη.


Ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας και ηγέτης της εταιρείας πιστοποιήσεως γλωσσομάθειας PeopleCertΒύρων Νικολαΐδης o oποίος προ κορωνοϊού κάθε χρόνο ταξίδευε μια φορά τουλάχιστον όλο τον κόσμο γνώρισε από κοντά την δύναμη, την απήχηση, την γοητεία και την ακτινοβολία που ασκεί στους λαούς η ελληνική γλώσσα στην κλασσική της εκδοχή, στα αρχαία ελληνικά. Στις ανά τον κόσμο επισκέψεις του διαπίστωσε τα εξής:

  • στην Ευρώπη τα Αρχαία Ελληνικά όπως και τα Λατινικά διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής ήδη από τον 18ο αιώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό τα επιλέγουν και τα διδάσκονται από 4 έως 6 χρόνια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
  • Θεωρείται προνόμιο για τους Ευρωπαίους να γνωρίζουν Ελληνικά και Λατινικά γιατί αυτό τους καθιστά πιο μορφωμένους. Λέγοντας «Ελληνικά» εννοούν τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ την σημερινή ελληνική γλώσσα την αναφέρουν ως «Modern Greek».
  • Μαθαίνοντας την γλώσσα, μαθαίνουν συγχρόνως τον ελληνικό πολιτισμό, την Ιστορία και την Μυθολογία μας. Αναφέρονται με δέος στον Όμηρο και τους ποιητές μας, υπενθυμίζουν διαρκώς την πληθώρα των επιστημονικών λέξεων που ετυμολογούνται από τα Ελληνικά.
  • Μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι όπως της Οξφόρδης και του Cambridge εκδίδουν βιβλία διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών για αρχαρίους και προχωρημένους. Το Ινστιτούτο Polis της Ιερουσαλήμ έχει εκδώσει όλη τη μέθοδο εκμαθήσεως των Αρχαίων Ελληνικών ως ζωντανής γλώσσας με τίτλο «Λαλεῖν τῇ κοινῇ διαλέκτῳ τῇ ζώσῃ». Αλλά κυκλοφορούν και βιβλία για παιδιά, όπως ὁ μικρὸς πρίγκηπας, Sherlock Holmes, Δον Καμίλο, τὸ περιώνυμον λυχνάριον τοῦ Ἀλαντίν, μεταφρασμένα από ξένους συγγραφείς, στα Αρχαία Ελληνικά.
  • Το blog http://www.akwn.net, εδώ και δέκα χρόνια δημοσιεύει τις διεθνείς ειδήσεις με τίτλο «τα νέα ἑλληνιστὶ γεγραμμένα» από τον Ισπανό καθηγητή Juan Cordech. Προσφάτως δημιουργήθηκε ένα ακρόαμα – podcast με τίτλο «Ἑλληνιζόμεθα» από δύο Αυστραλούς που μιλούν στα Αρχαία Ελληνικά.
  • Πριν από λίγο καιρό συζητήθηκε στη Γαλλία η ένταξη των Λατινικών και των Ελληνικών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να διαφυλαχθεί η διδασκαλία τους. «Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των (αρχαίων) ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας και είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό τη σπουδαιότητα και την ικμάδα των αρχαίων γλωσσών» υποστηρίζει ο Γάλλος καθηγητής αρχαιολογίας Vincent Merkenbreack, που ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλά φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού λειτουργούν έδρες Ελληνικών Σπουδών ώθησαν τον κύριο Νικολαΐδη να σχεδιάσει με συστηματικότητα το νέο του εγχείρημα. Το «proficiency» για αρχαία!



Η LanguageCert, θυγατρική της PeopleCert, ηγέτιδας δύναμης στο χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, έχει έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», την πρώτη παγκοσμίως πιστοποίηση Aρχαίας Ελληνικής γλωσσομάθειας. Σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες και ξένους Ακαδημαϊκούς, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Η πιστοποίηση για την «μητέρα» όλων των γλωσσών ήταν για τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Βύρωνα Νικολαΐδη μια καίρια απόφαση, στην οποία οδηγήθηκε από την αγάπη του για την πατρίδα και τη γλώσσα μας. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη ολοκλήρωσε τις σπουδές ως αριστούχος απόφοιτος του Ελληνικού Ζωγραφείου Λυκείου και είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Στο Ζωγράφειο, αλλά και στους εκπαιδευτικούς γονείς του οφείλει την γνώση αλλά και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα.

Ο χρόνος υλοποίησης του εγχειρήματος δεν είναι τυχαίος: Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί την συμβολή της PeopleCert στον εορτασμό των 200 χρόνιων από την Επανάσταση του 1821, την σημαντική αυτή επέτειο για τη χώρα μας.

«Γιατί είναι σημαντικό να μάθει κάποιος Αρχαία Ελληνικά;» ρωτήσαμε τον κ. Νικολαΐδη. «Γιατί η γλώσσα αυτή είναι το σημαντικότερο θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», μας είπε με περηφάνια και πρόσθεσε: «Γιατί γνωρίζοντας το παρελθόν κατανοείς το παρόν, δημιουργείς το μέλλον! Γιατί πρέπει να αναγνωρίζεται και να πιστοποιείται η γνώση και η κατανόηση της γλώσσας, σε όσους την κατέχουν , αλλά και να ενθαρρύνουμε τους νέους να την αγαπήσουν, να τη διδαχθούν. Η Ελληνική γλώσσα επέδρασε στη διαμόρφωση των γλωσσών πολλών λαών. Πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή».

Η πιστοποίηση των Αρχαίων Ελληνικών LanguageCert Test of Classical Greek θα επιβραβεύει τους μαθητές ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει την γλώσσα και την κατοχυρώνει στο διεθνές βιογραφικό όλων εκείνων των νέων ανθρώπων που κοπίασαν για να την μάθουν.

Ποιος είναι ο όμιλος PeopleCert

Bεβαίως τα αρχαία ελληνικά και οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι ο καταληκτικός προορισμός στον τομέα της γλωσσομάθειας για την εταιρεία αυτή. Έχουν προηγηθεί και άλλοι. Η δράση της στην πιστοποίηση γλωσσών εκτείνεται σε όλο τον κόσμο.

Διεξάγει εξετάσεις γλωσσομάθειας για λογαριασμό της ΕΕ, της αγγλικής αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης. Ο όμιλος μετά το αποκλειστικό συμβόλαιο με τον βρεταννικό φορέα ΑXELOS, στον οποίο συμμετέχει το βρετανικό δημόσιο για την διεξαγωγή εξετάσεων σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δεξιοτήτων, υπέγραψε νέο 4ετές συμβόλαιο με το γαλλικό υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επίσης, διενεργεί online εξετάσεις και πιστοποιεί σε 25 γλώσσες τους υπαλλήλους της ΕΕ μετά τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που κέρδισε πρόσφατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου