Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΙης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια επιτυχημένη προσπάθεια εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κοινωνία, η οποία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Ποιος δεν θυμάται την εξαιρετικά συγκινητική υποδοχή του θωρηκτού «Αβέρωφ» που, όταν έδεσε στη Θεσσαλονίκη, το 2019, το επισκέπτονταν 2.500-4.000 άτομα την ημέρα; Σταδιακά, η στρατιωτική ιστορία, που μέχρι σήμερα αφορούσε λίγους ειδικούς, γίνεται πιο προσβάσιμη στον μέσο πολίτη, καθώς μια σειρά από πρωτοβουλίες φαίνεται να αναδεικνύουν τη σημασία της, πέρα από τα σχολικά εγχειρίδια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της Αγγελικής Γιαννακίδου, «ψυχής» του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, με τη ΧΙΙη Μεραρχία Πεζικού, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Με πεπραγμένα 100 ετών, αυτή η μεραρχία συνδέεται με την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής, που γνώρισε αιώνες βαρύτατης σκλαβιάς. Το έμβλημά της είναι δύο πετεινοί και στην κορυφή του θυρεού αναγράφεται το ρητό «Εως αν τον έτερον προπέσειν» για να δείξει την αφοσίωση των ανδρών στη μάχη μέχρις εσχάτων.
Η συνεργασία ξεκίνησε πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ενόψει των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης, η Στρατιωτική Υπηρεσία ζήτησε τη συνεισφορά του ΕΜΘ στη διαμόρφωση της εισόδου της ΧΙΙης Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και της Λέσχης των Αξιωματικών στην Ξάνθη. Η Αγγελική Γιαννακίδου, που ασχολείται με την ιστορία και την παράδοση της Θράκης από το 1968, δέχθηκε με μεγάλη χαρά και έτσι η είσοδος της ΧΙΙης Μεραρχίας πραγματικά μεταμορφώθηκε.
  Η είσοδος της ΧΙΙης Μεραρχίας όπως διαμορφώθηκε σήμερα.
Στην ουσία, δημιουργήθηκε ένας μικρός εκθεσιακός χώρος με τη χρονογραμμή των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της μεραρχίας αλλά και φωτογραφικά τεκμήρια. Αυτά προήλθαν από το αρχειακό υλικό της οικογένειας του Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν (καθώς ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, ο περίφημος Καπετάν Ακρίτας, συνέδεσε το όνομά του με ένδοξες στιγμές της μεραρχίας), του συλλέκτη Τάσου Τεφρωνίδη και των συλλογών του μουσείου. Αντιστοίχως έγινε και η διαμόρφωση της εισόδου της Λέσχης των Αξιωματικών Φρουράς στην Ξάνθη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χάρη στη συνεργασία του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, όχι μόνον έγινε μια αισθητική αναβάθμιση, αλλά και μια παρουσίαση αντάξια του Σώματος Στρατού, με χρυσές σελίδες ηρωισμού στη Βόρειο Ελλάδα αλλά και στη Μικρά Ασία.
Μαρτυρίες από στιγμές σε μάχες σκληρές, γεμάτες οδύνη, απώλειες και διαδρομές νικηφόρες από καβαλάρηδες στρατηγούς αλλά και απλούς οπλίτες, που πρωτοστάτησαν με τόλμη και ελπίδα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανακατατάξεις οι οποίες καθόρισαν την πορεία του Στρατού και της Θράκης, βρήκαν επιτέλους τη σωστή τους θέση στον χώρο αλλά και στην ιστορική μας συνείδηση.

Καθημερινη

https://infognomonpolitics.gr/2020/09/zito-i-thraki-zito-i-xiii-merarchia-pezikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου