Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ!!!

Του Ιωάννου Μπουγά

Η περιοχή των Πρεσπών, γνωστή και ως το «Τρίγωνο των Πρεσπών» ή και «Ελεύθερη Ελλάδα» την περίοδο 1946-49, ήταν το κέντρο της Κομμουνιστικής Ανταρσίας του 1946-49, η οποία ανδρώθηκε και διατηρήθηκε με τη βοήθεια των Σλάβων της Γιουγκοσλαβίας και της Κομιντέρν (Κομουνιστικής Διεθνούς υπό την Σοβιετική Ένωση). Εκεί ελήφθησαν οι χειρότερες, οι πιό προδοτικές αποφάσεις του ΚΚΕ και του λεγόμενου ΔΣΕ.
Το Τρίγωνο των Πρεσπών είναι μιά μικρή λωρίδα γης δυτικά της λίμνης «Μικρή Πρέσπα» μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας και νότια της λίμνης «Μεγάλη Πρέσπα». Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Το Τρίγωνο συγκοινωνεί με τον υπόλοιπο νομό Φλωρίνης με στενό πορθμό που χωρίζει και τις δύο λίμνες. Το κυριώτερο χωριό της περιοχής είναι το ψαροχώρι Ψαράδες*, στην ακτή της Μεγάλης Πρέσπας. 



Τα κυριώτερα γεγονότα που συνέβησαν εκεί το 1946-49, σε χρονολογική σειρά:
1. Το Τρίγωνο των Πρεσπών από τις αρχές του 1947 ήταν η έδρα του αρχηγείου του «ΔΣΕ» που συντόνιζε την κομμουνιστική εξέγερση εναντίον της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού Στρατού μαζί με αντιπροσώπους από την Κομιντέρν. Χρησιμοποιούνταν οι πολλές σπηλιές της περιοχής,
2. Εκεί εγκατεστάθη το καλοκαίρι του 1947 και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, όταν έφυγε από την Αθήνα (ίδε φωτογραφία της σπηλιάς που ήταν το γραφείο του),
3. Εκεί έγινε τον Δεκέμβριο του 1947 η συνεδρίαση των ηγετών του ΚΚΕ και του «ΔΣΕ» που απεφάσισαν τον σχηματισμό της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης», της λεγομένης Κυβέρνησης του Βουνού. Εκεί ήταν η έδρα της «κυβέρνησης» μέχρι το καλοκαίρι του 1949, λίγο πρίν το τέλος της Ανταρσίας. Τότε πέρασαν στον Γράμμο και στη συνέχεια στην Αλβανία,
4. Στις Πρέσπες ελήφθησαν οι αποφάσεις εφαρμογής από το ΚΚΕ και τον «ΔΣΕ» της Συμφωνίας του Μπλέντ που προέβλεπε τη δημιουργία στα Βαλκάνια «Ὁμόσπονδης Λαϊκῆς Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας» στην οπία θα περιλαμβανόταν και η Ελληνική Μακεδονία, όταν ο «ΔΣΕ» θα επετύγχανε να την καταλάβει και να την ξεχωρήσει από την Ελλάδα. Αυτά προέβλεπε το σχέδιο «Λίμνες» του 1947 με αύξηση του «ΔΣΕ» σε 50.000-60.000 με εθελοντική ή βίαιη στρατολογία ανταρτών από τη Μακεδονία.
5. Το Παιδομάζωμα των Ελληνόπουλων απεφασίσθη στις Πρέσπες στο τέλος του 1947, αρχές 1948, και από την περιοχή του Τριγώνου των Πρεσπών πέρασαν πολλές χιλιάδες παιδιών κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, προς Αλβανία και στη συνέχεια προς Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες του Παραπετάσματος. Ο νυν υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, ο Δημητρώφ, είναι γυιός παιδιού του Παιδομαζώματος από την Αριδαία (το επίθετό του πριν Σλαβοποιηθεί ήταν Παπαδημητρίου).
6. Στις Πρέσπες συνήλθε τον Ιανουάριο του 1949 η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ. Μιά απόφαση της ολομέλειας μιλούσε για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα: «..Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μακεδόνικος (Σλαβομακεδονικός) λαός τάδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αντοθυσίας, πού προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδόνικος λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του..». Ταυτόχρονα, στην 5η Ολομέλεια μετασχηματίσθηκε η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» και έγιναν «υπουργοί» της και 3 Βουλγαρομακεδόνες, οι Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Γκέλο Κόϊτσεφ (οι οποίοι σήμερα έχουν μετατραπεί από τους Σκοπιανούς σε «Μακεδόνες»!
7. Στις 25 - 26 Μαρτίου του 1949 στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών συνήλθε το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλαβομακεδόνων) με παρόντα εκεί τον Ζαχαριάδη, ο οποίος στην ομιλία του διακήρυξε και την «ένωση της Μακεδονίας σε ένα ενιαίο, ανεξάρτητο, ισότιμο Μακεδονικό κράτος μέσα στη Λαϊκοδημοκρατική Ομοσπονδία των Βαλκανικών λαών, που είναι η δικαίωση των πολύχρονων αιματηρών αγώνων του μακεδονικού λαού..."!

Ο Τσίπρας με τον Κοτζιά, ως πιστό μέλος Κ.Κ. Εσωτερικού (=ΣΥΡΙΖΑ) ο πρώτος και ως κομμουνιστής ο δεύτερος, επέστρεψαν στις 17 Ιουνίου 2018 στους Ψαράδες Πρεσπών για να αποτελειώσουν το παλιό έργο των πολιτικών προγόνων τους, το οποίον συνετρίβη από τον Ελληνικό Στρατό τον Αύγουστο του 1949.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε τότε διακηρύξει ότι οι αντάρτες του «ΔΣΕ» νικήθηκαν και έφυγαν, αλλά θα παρέμεναν «με το όπλα παρά πόδα»! Να, που τα κατάφεραν με τα λόγια και τα γραπτά τους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα.

Και εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, το ξεπούλημα της Μακεδονίας, την Εθνική μας Ταπείνωση, την Παράδοση των Ιερών και των Οσίων της Ιστορίας μας, αδύναμοι να αντιδράσουμε εντός των δημοκρατικών γραμμών.
Τελικά, οι Σλάβοι πέρασαν!!! 

(*) Όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο, «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, η Ιστορία της Ειρήνης Δαμοπούλου από το Παιδομάζωμα», επισκέφθηκα την περιοχή των Πρεσπών και το χωριό Ψαράδες. Συνάντησα θύματα του Παιδομαζώματος και πρώην αντάρτες του «ΔΣΕ», εθελοντές αλλά και βιαίως στρατολογημένους. Η περιοχή είναι θαυμάσια. Υπέροχο τοπίο. Λόγω αφθονίας νερού ο τόπος είναι πλούιος σε γεωργικά προϊόντα (ξακουστά είναι τα φασόλια Πρεσπών) και κτηνοτροφία βοοειδών, αλλά και προϊόντα αλιείας από τις λίμνες.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου