Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΔΗΜ. ΒΕΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ.

Ο τακτικός καθηγητής Γενικής Πολιτειολογίας και Συνταγματικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Δημήτριος Σ. Βεζανής (1904-1968) έχει μία εξέχουσα θέση μεταξύ των διανοητών του Ελληνικού Εθνικισμού.
Το ανά χείρας βιβλίο συγκεντρώνει κάποια -εν πολλοίς άγνωστα- κείμενά του με σκοπό να δώσει μία εξελικτική εικόνα των πολιτικών του απόψεων και προτάσεων καθώς τα κείμενα καλύπτουν χρονικό διάστημα τριών δεκαετιών. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα εξής:
-Το άρθρο "Ιδεολογία και Πίστις του Εθνικισμού"
-Το κείμενο της ομιλίας του με τίτλο "Εθνικισμός"
-Το άρθρο με τίτλο "Ο Εθνικο-σοσιαλισμός επί τη βάσει του έργου του Ad. Hitler "Mein Kampf""
-Το άρθρο με τίτλο "Ο Φασισμός βάσει της μελέτης του Moussolini: La dottrina del Fascismo"
-Το άρθρο-απάντησή του στα ερωτήματα του περιοδικού "Γνώσεις" αναφορικά με το περιεχόμενο της Εθνικής Ιδεολογίας
-Το τμήμα του βιβλίου του "Γενική Πολιτειολογία" το οποίο έχει τίτλο "Ο ύψιστος σκοπός και η αποστολή της ελληνικής Πολιτείας".
Η πολιτική σκέψη του Δημητρίου Βεζανή αναμένει από τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη να την ανακαλύψει και μέσω αυτής να γνωρίσει τον Ελληνικό Εθνικισμό χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς τόσο των ιδεολογικών εχθρών του αλλά και όσων ενδεχομένως τον επικαλούνται χωρίς όμως να τον υπηρετούν στην πράξη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Ιδεολογία και Πίστις του Εθνικισμού ("Νέα Πολιτική", 1940)
Εθνικισμός (Ομιλία, 1945)
Ο Εθνικοσοσιαλισμός επί τη βάσει του έργου του Ad. Hitler "Mein Kampf" ("Επιθεώρησις Κοινωνικής και Δημοσίας Οικονομικής", 1935)
Ο Φασισμός βάσει της μελέτης του Mussolini: La dottrina del Fascismo" ("Επιθεώρησις Κοινωνικής και Δημοσίας Οικονομικής", 1935)
Η Εθνική μας Ιδεολογία ("Γνώσεις", 1959)
Ο ύψιστος σκοπός και η αποστολή της Ελληνικής Πολιτείας ("Γενική Πολιτειολογία", Β' Έκδοση, 1963)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου