Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

MNHMOΣΥΝΟ ΤΗΣ «Χ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ

Γράφει η Θωμαϊς Παριανού
 
Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την Δεκεμβριανή ΑΝΤΑΡΣΙΑ του ΚΚΕ .
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ”Χ”» τέλεσε  το ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Οργάνωσης, Στρατηγό ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ, και τούς πεσόντες Μαχητές της «Χ» στον αγώνα κατά την Γερμανο-Ιταλική Κατοχή 1941-44 και την κομμουνιστική ανταρσία ΄44. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (Πλατεία Καρύτση), στις 10.30 π.μ..
     Μετά το πέρας της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο Πρόεδρος της «Χ», Ιωάννης Γιαννάκενας είπε τα εξής:

« Αγαπητοί Φίλοι  Συνέλληνες,
    Είμαστε και πάλι εδώ φέτος  να κάνουμε το πρέπον, να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή και τους νεκρούς μας, τους πεσόντες της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» , 1941 – 1944, σε όλη αυτή την διάρκεια, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν ήρωες - θύματα, στην μάχη του Θησείου. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ  σήμερα δεν έχουμε καμία διάθεση να ακούσουμε μία ακόμη ομιλία. Τους τιμάμε με την καθημερινή μας πράξη, με τον αγώνα που δίνουμε για να υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά που αυτοί αγωνίστηκαν και ‘έφυγαν’. Όπως κάθε χρόνο, μετά την λήξη του μνημόσυνου στην εκκλησία, θα πορευτούμε όλοι μαζί, εν τάξει, και θα καταθέσουμε τα στεφάνια μας στο πρώτο άξιο τέκνο της Πατρίδος, ( καθότι ο Γεώργιος Γρίβας ήταν ο δεύτερος), στο άγαλμα του Θοδωρή Κολοκοτρώνη
      Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ‘’Χ’’, θέλω να σας ευχαριστήσουμε, που πάντα τιμάτε την μνήμη των νεκρών μας , που δίνετε συνέχεια    στην μνήμη, γιατί ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να ξαναπεράσει αυτά που έχει ήδη περάσει . Εμείς δεν θέλουμε να ξαναπεράσουμε τα δεινά που έχει περάσει ο Ελληνικός λαός, θέλουμε να βοηθήσουμε στο μέλλον και στην συνέχεια του Ελληνισμού».
        Ακολούθως, ο Πρόεδρος κάλεσε τον συνθέτη και λογοτέχνη κ. ΠΑΝΟ  ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ να αναγνώσει όλα τα ονόματα όλων των νεκρών μας στην μάχη του Θησείου. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρία μέλη της «Χ» που ‘έφυγαν’ πρόσφατα:
1) τον τότε Αντιπρόεδρο και Ταμία του Συνδέσμου, ΔΗΜΗΤΡΙΟ [Τζέημς] ΚΟΥΚΑ,(44 ετών), η
     κηδεία του οποίου έγινε την Παρασκευή 5 /12 / 2014, στις 14.30' μμ., στο Α'
     Νεκροταφείο Αθηνών
2) το ιστορικό Μέλος, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (79 ετών), αδελφή του δολοφονηθέντος
     ΧΙΤΗ μαχητή ΙΩΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Την αποχαιρετίσαμε στις 12/12/2014 στο   
     Νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου.
3) το εκλεκτό Μέλος,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ– ΑΙΑΝΤΑ  ΣΑΒΒΙΔΗ, (48 ετών), η εξόδιος ακολουθία
    του οποίου εψάλη   το απόγευμα της Παρασκευής 27 / 11 /2015, στο Κοιμητήριο του
    Βύρωνος.
     Μετά τον λόγο του Προέδρου, ακολούθησε συντεταγμένη πορεία στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, με συνθήματα, όπως «Δόξα, τιμή, στην ένδοξη την’’Χ’’», « Γρίβα, ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Τιμή, τιμή, στον Γρίβα Διγενή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ιερολοχίτες», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», «Αλήτες, προδότες, κομμουνιστές», «Τιμή στους Χίτες και όχι στους αλήτες», «Δόξα, τιμή, στη Χωροφυλακή», «Ζήτω οι Χίτες και οι Ριμινίτες», «Ελλάς, Κύπρος, Ένωσις», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», κ.α.

     Στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έγινε η κατάθεση στεφάνων, ως εξής:
-  Φέτος, έστειλε στεφάνι για την εκδήλωση το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή,  στην Κύπρο, το οποίο κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και Μέλος του Δ.Σ. της ‘’Χ’’, ΣΠΥΡΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ .
-  Ακολούθησε το στεφάνι για τους πεσόντες της
οικογένειας Αριστείδη Χαμόδρακα
, το οποίο κατέθεσε ο μόνος επιζών από τους τέσσερις γιους του, ΦΑΝΗΣ  ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ.    
- Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ‘’Χ’’, κατέθεσε στεφάνι ο επιζών Χίτης
μαχητής, ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΛΥΤΙΝΑΣ, υποβασταζόμενος από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Ιωάννη Γιαννάκενα.
        Και η εκδήλωση του Συνδέσμου τελείωσε με τον Εθνικό μας Ύμνο και με το σύνθημα «Ζήτω το Έθνος».

     Η συνέχεια δόθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, όπου είχε ετοιμαστεί ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με θέμα την ΚΑΤΟΧΗ, την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ". Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο αντιστασιακός ΜΙΧΑΗΛ  ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ, ο οποίος έγραψε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ», το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’.
       Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αλλά έχει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει την ζωή στην περιοχή των Αθηνών, σε όλες της τις πτυχές, κατά τις δεκαετίες 1930 – 1950. Ο Μ.Τ. έγινε μέλος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και συμμετείχε στην ΕΟΝ. Κατά την Κατοχή,  εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ  ΕΛΛΑΣ’,  που συνεργαζόταν με τον Ε.Δ.Ε.Σ., στην Πέμπτη Περιφέρεια περιοχής Ιπποκράτους, Νεαπόλεως, Πατησίων, με το ψευδώνυμο ‘ΤΡΙΤΩΝ’.  Συμμετείχε στην αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, μεταφορά οπλισμού και παράνομων εντύπων, στην διανομή ή/και τοιχοκόλλησή τους
«…σ  στεν  συνεργασία  μ  τν ργάνωση ΕΔΕΣ, τν «Χ» κα λλες ντιστασιακές ργανώσεις» . Περιγράφει μάλιστα πως αυτός με άλλους δύο  πλαισίωσαν οπλισμένοι «…τν  πορεία  τριν  γωνιστν τς «Χ», ο ποοι  μετέφεραν  παράνομο ντυπο λικ» στην περιοχή της Ομόνοιας «..μέχρι τν δ Μενάνδρου, που λλοι γωνιστς τς «Χ» θ  τος συνόδευαν» .
       Δυστυχώς, στις 5.30 το πρωί της 31ης Μαρτίου 1944, είχε σχεδόν  τελειώσει την τοιχοκόλληση του παρανόμου εντύπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως της Μέσης Ανατολής  ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ’’, όταν  έπεσε σε ενέδρα Γερμανών στρατιωτών.  Συνελήφθη μετά από καταδίωξη και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Γερμανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας GFD (Πατησίων και Καποδιστρίου). Εκεί τον ανέκριναν ένας Γερμανός υπαξιωματικός ανακριτής και ένας Βιεννέζος διερμηνέας. Στην αρχή του μίλησαν φιλικά για να συνεργασθεί μαζί τους, ο Μ.Τ. προσπάθησε να τους παραπλανήσει, αυτοί τον βασάνισαν άγρια και τελικά τον μετέφεραν στις φυλακές Αβέρωφ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας). Μετά τον ξαναέφεραν στο GFD, στους ίδιους ανθρώπους. Πάλι ο διερμηνέας ήταν στην αρχή φιλικός και του ζήτησε να συνεργαστεί, ο Μ.Τ. αρνήθηκε και τότε του απεκάλυψαν ότι είχαν συλλάβει την αδελφή του Μίνα και την μητέρα του. Τελικά τον έστειλαν πίσω στις φυλακές Αβέρωφ, λέγοντάς του «Τώρα πας για εκτέλεση». Στην φυλακή περίμενε την ημέρα της δίκης του, που δεν άργησε να έρθει. Στις 21 Μαΐου, τον μετέφεραν στον ‘ΠΑΡΝΑΣΣΟ’, του οποίου η  μεγάλη αίθουσα Συναυλιών χρησιμοποιείτο τότε για τις συνεδριάσεις του Πενταμελούς Γερμανικού Στρατοδικείου. Η απόφαση ήταν ‘ΘΑΝΑΤΟΣ᾿.
     Το πρωί της 10ης Μαΐου, ανακοινώθηκε στον Μ.Τ. και τον συγκρατούμενό του Αριστομένη Αντωνακέα, επίσης καταδικασμένο σε θάνατο,  ότι τους είχε δοθεί χάρη και η ποινή τους μετατράπηκε σε 15 χρόνια φυλακής και καταναγκαστικά έργα. Και αυτό επειδή, λόγω της επετείου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ο Χίτλερ έδωσε χάρη σε μικρό αριθμό καταδικασθέντων σε θάνατο και οι δύο δόθηκαν στην Ελλάδα, στους Μ.Τ. και Ἀριστ. Αντωνακέα.  Όμως, οι περιπέτειες του δεν τελείωσαν: τον μετέφερναν από φυλακή σε φυλακή, μέχρις ότου κατόρθωσε να διαφύγει μέσα από ένα νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου