Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

''Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ''

Από το βιβλίο του Εμμανουέλε Γκράτσι, που εξεδόθη στην Φλωρεντία το 1945 με τίτλο ( Il Principio della Fine)
"Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ, H επιχείρηση κατά της Ελλάδος"
Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ,1980.

 
Το βράδυ της 10ης Ιουνίου (1940), βρισκόμουνα στους Δελφούς, όπου είχα πάει μαζί με τον Διευθυντή της ( Ιταλικής ) Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, με σκοπό να επισκεφθώ την επομένη τις εκεί ανασκαφές.
Το ραδιόφωνο του ξενοδοχείου μας μετέδωσε τον λόγο με τον οποίο ο Μουσολίνι από τον εξώστη του Palazzo Venezia ανήγγειλε τον πόλεμο, που περιείχε τα γνωστά λόγια:
"Δηλώ επισήμως ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να παρασύρει εις την σύρραξιν άλλους λαούς συνορεύοντας μετ' αυτής από ξηράς ή από θαλάσσης. Η Ελβετία, η Γιουγκοσλαυαία, η Ελλάς, η Τουρκία και η Αίγυπτος ας λάβουν υπό σημείωσιν τους λόγους μου τούτους. Εξαρτάται από αυτάς, και μόνο από αυτάς, όπως οι λόγοι αυτοί πραγματοποιηθούν ή όχι."
Το ίδιο βράδυ ανεχώρησα για την Αθήνα. ...Το επόμενο πρωί πήγα στο Υπουργείο για να επιδώσω την διακοίνωση με την οποία ανήγγειλα στην Ελληνική Κυβέρνηση την απόφαση που είχε λάβει η Ιταλική Κυβέρνηση. Επειδή ο Μεταξάς ήταν απησχολημένος, επέδωσα την διακοίνωση στον Μαυρουδή
(Μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών). Το ίδιο πρωί όμως μου τηλεφώνησαν εκ μέρους του Μεταξά να τον επισκεφθώ το απόγευμα. Ιδού τι ανέφερα σχετικά με το τηλεγράφημα μου υπ' αριθ. 155-156 της 11ης Ιουνίου (προς την Ιταλική Κυβέρνηση) : "Μου τηλεφώνησαν το πρωί εκ μέρους του Προέδρου, ζητώντας μου να τον επισκεφθώ το απόγευμα. Μου είπε ότι επιθυμούσε να με δει αμέσως για να με διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυστηρώς την ουδετερότητά της και με παρεκάλεσε να επαναλάβω στην Ιταλική Κυβέρνηση την διαβεβαίωση αυτή. Μου είπε ότι ήταν βέβαιος ότι η Αγγλία δεν θα προσπαθήσει να παραβιάση την ελληνική ουδετερότητα, αν όπως αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αμυνθεί ενόπλως και ανεκοίνωσε στην Αγγλία την αποφασή της αυτή. Για κάθε ενδεχόμενο ελήφθησαν αμυντικά μέτρα εναντίον κάθε απόπειρας αποβάσεως στην θεσσαλονική, στον Βόλο και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, η δε μεραρχία που φρουρεί την Κρήτη κινητοποιήθηκε και αυξήθηκε ώστε να φθάσει σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

Στο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά, (τόμος 4ος, σελ. 475) υπάρχει η εξής καταγραφή:
11 Ιουνίου, Τρίτη (1940)
...Γκράτσι απόγευμα. Βεβαιώ ουδετερότητα, και προς πάσας τας κατευθύνσεις.-Τι θα κάμη η Τουρκία! αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών
προς την εν Ρώμη Βασιλική Πρεσβείαν
Εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν, ερωτήσαντα με σήμερον περί της στάσεως ήν θα τηρήσει η Ελλάς έναντι της εμπολέμου Ιταλίας, απήντησα ότι αύτη θα είναι απολύτου ουδετερότητος εφ'όσον ο πόλεμος δεν μεταφέρεται εις τα Βαλκάνια. Παρακαλώ όπως αν τυχόν ηθέλετε ερωτηθή παρά του Ιταλού Υπουργού των Εξωτερικών δώσητε και σεις την αυτήν απάντησιν
Μεταξάς
14 Ιουνίου, Παρασκευή.
Φαίνεται η Τουρκία απέκλινε οριστικά να μην εμέμβη εις τον πολεμον. Αλλά αύριο θα μάθομε θετικά.-Το Παρίσι εις τα χέρια των Γερμανών. Η γαλλική Κυβέρνησις εις Μπορντώ.-Ησυχία εις τα Βαλκάνια.-Να ιδούμε πως θα τα καταφέρουμε με τον οπλισμό μας.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
http://ioannismetaxas.gr/Varius/images/HArhiTouTelous.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου