Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011, το απόγευμα, ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών οργάνωσαν Ημερίδα με θέμα:
Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα και ανθρώπινα δικαιώματα
» Οι εξισλαμισμοί της Μικράς Ασίας και το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα»
Μετά την άλωση και την κατάκτηση των Ελλήνων από τους Τούρκους, στο Πόντο οι συσχετισμοί των πληθυσμών αυξομειώνονται δραματικά, λόγω των διώξεων που υφίστανται οι Έλληνες και ως εθνότητα και ως Χριστιανοί το θρήσκευμα. Ακολουθεί και δεύτερο κύμα βίαιων εξισλαμισμών του Ελληνικού στοιχείου τον 17ο και τον 18ο αι
Ο Κρυπτοχριστιανισμός, ουσιαστικά, στην περιοχή του Πόντου λειτούργησε ως μηχανισμός αντίστασης που τροφοδοτήθηκε ιδεολογικά μέσα από τους 2,5 αιώνες ζωής και λειτουργίας του μοναδικού αλλά σίγουρα σημαντικού Ελληνικού κρατικού μορφώματος που ήτανε η Αυτοκρατορία της Τραπεζουντας. Το 1856 έχουμε την υπογραφή του Σουλτανικού Διατάγματος ‘Χάτι Χουμαγιούν’, που επιφέρει μια ανεξιθρησκία, έστω και στα χαρτιά Το 1857, οι Κρυπτοχριστιανοί της Ποντιακής ενδοχώρας συγκεντρώνονται με αντιπροσώπους τους στην Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα, στους πρόποδες του Μποζ Νταρ, λόφου που δεσπόζει νότια της Τραπεζούντας. (σήμερα είναι ερείπια) και εκλέγουν αντιπροσώπους που διεκδικούν την πραγματική καταγραφή της Ελληνικής τους ταυτότητας, ως Ελλήνων Χριστιανών δηλαδή, και το κατορθώνουνε με πάρα πολλές δυσκολίες και αφού οι αντιπρόσωποί τους φτάνουν μέχρι τις πρεσβείες της Κων/λης, και έτσι 20.000 Κρυπτ. αναγνωρίζονται τότε και καταγράφονται με την πραγματική τους ονομασία.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου