Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Φρένο» σε κάθε σχέδιο για οποιαδήποτε ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αναζητήσει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, βάζει η ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου αναφέρεται ότι τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν «αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας Γρ. Δελαβέκουρας, σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, κάλεσε την τουρκική πλευρά να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. 
Στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα κάνει λόγο για "πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης" και ζητά από "τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα".
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες", και προσθέτει ότι μία τέτοια συμπεριφορά "είναι παράδειγμα ανευθυνότητας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή". 
Όπως επισημαίνεται, "κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για το ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνουν τα απαραίτητα". 
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι "οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχή" καθώς και ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες, ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί", υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο και προσθέτει πως τέτοιες ενέργειες θίγουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, "που είναι ιδρυτικός λαός".
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή της απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η "πρέπουσα αντίδραση" από τουρκικής πλευράς, δεν είναι οι απειλές, αλλά η ενεργή συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού. 
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις, δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (...) Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου