Του Μανώλη Καλαμπόκα
ΙΑΤΡΟΥ
MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Ειδ/νος Μαιευτικής - Γυναικολογίας
MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Ειδ/νος Μαιευτικής - Γυναικολογίας
Η συμμετοχή μου στις εκλογές για πρώτη φορά , πέραν της ιδιαίτερης τιμής αλλά και του ιδιαίτερα θετικού προσωπικού αποτελέσματος, με ώθησε σε ορισμένες σκέψεις για την «Καλλικράτεια» μεταρρύθμιση:
Α) Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης , απαραίτητη είναι η περιγραφόμενη από τη νομοθετική μεταρρύθμιση συγχώνευση δημοτικών εταιρειών, υπηρεσιών και φορέων: αρκεί όμως αυτή να γίνει γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς εξαιρέσεις και με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών με παράλληλο περιορισμό του κόστους.
Β)Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό σύστημα, πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει, τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις: θέλουμε Δημοτικούς Συμβούλους πραγματικά εκλεγμένους ανά εκλογική περιφέρεια (παλαιά Διαμερίσματα) ή συμβούλους εκλεγμένους από όλη την πόλη; Γιατί αν ισχύει το πρώτο , πρέπει να σκεφθούμε την κατάργηση προσμέτρησης των «μονοσταυριών» και η σειρά εκλογής να καθορίζεται μόνο από τις ψήφους στο Διαμέρισμα. Αν όμως ισχύει η δεύτερη άποψη, τότε πρέπει να συνεχιστεί το ισχύον σύστημα σταυροδοσίας, αλλά η σειρά εκλογής να προκύπτει από όλη την πόλη (σύστημα «υβρίδιο» δηλαδή με αυτό που ίσχυε πριν τον «Καλλικράτη»)
Γ) Μήπως πρέπει να εξεταστεί και να επανακαθορισθεί ο αριθμός των Συμβούλων Δημοτικής Κοινότητας (παλαιών διαμερισματικών συμβούλων); Σε μια μεταρρύθμιση που σαν κύρια πολιτική στόχευση χαρακτηρίζεται από «συγχωνεύσεις» και «μειώσεις αριθμών» , ο μεγάλος αριθμός αυτών, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το δεδομένο της εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων ανά Εκλογική Περιφέρεια (παλαιό διαμέρισμα) , ίσως προκαλεί αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και δυσλειτουργικές αρρυθμίες.
Δ) Άλλο ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί , ιδιαίτερα στο μακροοικονομικό σημερινό πλαίσιο, είναι η εκλογή των δημάρχων από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό που θα καθορισθεί και το οποίο , λογικά , θα είναι γύρω στο 43-44%. Αν δούμε αναλυτικά ανά τη χώρα , θα δούμε ότι σε καμία σχεδόν περίπτωση (με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Δήμου Περιστερίου όπου η διαδικασία επαναλήφθηκε για μερικές δεκάδες ψήφους) , δήμαρχος ή περιφερειάρχης με ποσοστό κοντά σε αυτά τα επίπεδα , δεν είχε πρόβλημα στην εκλογή του στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η εξοικονόμηση πόρων αλλά και διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού που θα επιτευχθεί με αυτήν την αλλαγή θα είναι καίρια , χωρίς παράλληλα να γίνεται αλλοίωση της αληθινής λαϊκής βούλησης , ενώ θα αποφεύγονται και φαινόμενα συνδιαλλαγής και εκμαυλισμού που ακόμη και εν έτει 2010 δεν έχουν εκλείψει.
Πάντως, όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή, έτσι και με τον «Καλλικράτη», ο χρόνος θα καθορίσει και την επιτυχία στην εφαρμογή του. Αρκεί όμως οι δημιουργοί του –αλλά και αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν- να μη σταθούν άκριτα και εγωιστικά απέναντι στο δημιούργημά τους, αλλά να προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο.
http://manoliskalampokas.blogspot.com/2011/01/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου