Για όσους έχουν ψάξει 1-2 πράγματα παραπάνω, απ’αυτά που δεν διδάσκουν στα σχολεία αφού χαλούν την πολιτική του «καλού παιδιού» των κυβερνώντων, ξέρουν πως οδηγήθηκε η Κύπρος στη τραγωδία του ΄74. Μια σχεδιασμένη ενέργεια προς επίτευξη του «Σχεδίου Επανάκτησης Κύπρου» ήταν και η τουρκανταρσία του 63-64.
Μετά την απόρριψη από τον Τ/κ εκπρόσωπο Φαζίλ Κουτσιούκ το Νοέμβριο του 63, των αλλαγών που πρότεινε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος στα άρθρα του Συντάγματος της Ζυρίχης του 1960 , τα περίφημα 13 σημεία που ουσιαστικά αναθεώρησαν το Σύνταγμα που έχουμε μέχρι σήμερα, αυτό που επιδίωκαν ήταν μια αφορμή για να εξεγερθούν κατά της νομιμότητας. Και παλαιότερα έδειχνε η Τουρκική μειονότητα στην πλειοψηφία της , ότι δεν ήταν διατεθειμένη να σεβαστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού και με τη στήριξη της Τουρκίας εξοπλιζόταν για να προετοιμαστούν για αυτό που επιδίωκαν.Απορώ σήμερα γιατί κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν στην ανύπαρκτη ελληνοτουρκική φιλία κόντρα στην ιστορία.
Η αφορμή πάρθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1963 όταν αστυνομικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της περιπολίας τους, σταμάτησαν για έλεγχο Τούρκους που θεώρησαν ύποπτους αλλά και γιατί υπήρχε έντονη στρατιωτική κίνηση των Τούρκων τις μέρες των γιορτών που όξυνε το κλίμα. Ο Τούρκος αρνήθηκε τον έλεγχο λέγωντας χαρακτηριστικά «Εμένα σε Έλληνα αστυνομικό δε διά τίποτε».Σκεφτείτε αύριο στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αν θα υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως ναι.
Μετά το νταηλίκι που πήγε να πουλήσει ο Τούρκος μια πόρνη (κυριολεκτικά) Τουρκάλα, η Τζεμαλιέ ειδοποίησε τουρκικό όχλο για να λιντσάρουν τους αστυνομικούς που ήθελαν απλά να κάνουν τη δουλεία τους.Παρά την προσπάθεια των αστυνομικών να κατευνάσουν τους τόνους οι Τούρκοι ήταν Τούρκοι και αφού κλοτσοκόπησαν τον ένα αστυνομικό άρχισαν και οι πρώτες ριπές.Η Τζεμαλιέ και ένας άλλος Τούρκος έπεσαν νεκροί ενώ ο τούρκικος όχλος πιστός στο αγγλοτουρκικό σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου πήρε την αφορμή που ήθελε και συνέχισε την ανταρσία όπου διά της βίας των όπλων ξεσπιτώναν πληθυσμούς.
Τότε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου καταδίκασε τα γεγονότα που ουδείς μπορεί να διαψεύσει.Σήμερα τους απενοχοποιούν μοιράζοντας τις ευθύνες, αφού αναφέρονται σε «δικοινοτικές ταραχές» ή «φασαρίες», αφού όροι όπως τουρκανταρσία, χαλούν το πνεύμα της ελληνοτουρκικής φιλίας και το συνεχιζόμενο μέχρι σήμερα «Σχεδίο Επανάκτησης Κύπρου» μέσω μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα γραπτά όμως μένουν και ουδείς ξεχνά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου