Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΑΡΑΛΥΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΕΛΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Του Πέτρου Ι. Νικολού
Ασκούμενου Δικηγόρου, Νομική ΕΚΠΑ

 

Ολόκληρη η επικράτεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν πόλεις, χωριά και κοινότητες μετατρέποντάς τες σε απύθμενες λίμνες, ενώ κεντρικές λεωφόρους έως και τους πιο δύσβατους χωματοδρόμους σε γιγαντιαίους χειμάρρους. Εντός ολίγων ωρών με ελάχιστα χιλιοστά νερού τα πάντα νέκρωσαν παραδοθέντα αμαχητί στο έλεος του Υψίστου. Παιδιά ανερριχώντο σε θρανία, σχηματίζοντας τεχνητές γέφυρες, για να μην πνιγούν, επιβάτες κολυμπούσαν μέσα σε λεωφορεία, μεταφορείς σε μηχανοκίνητα βυθίστηκαν στην λάσπη εν ώρα εργασίας, και τόνοι ορμητικού ύδατος κάλυψαν ολοσχερώς κατοικίες, περιβόλια και οχήματα με τους ανθρώπους να ανεβαίνουν στις ταράτσες των σπιτιών τους, για να σωθούν. Ο φθινοπωρινός υετός δεν απετέλεσε ποτέ καμμία παράξενη, αιφνίδια και μη αναμενόμενη εξέλιξη για την διανυθείσα περίοδο.  Αυτό, όμως, το οποίο διερωτάται κανείς ευλόγως είναι τί πάει τόσο στραβά με τον εν Ελλάδι κρατικό μηχανισμό, την λειτουργία του δημοσίου και το διοικητικό σύστημα, το οποίο στην παραμικρή αναταραχή ή κρίση περιορισμένων διαστάσεων παρουσιάζει μία σαφή εικόνα διάλυσης, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια και προστασία.  

Το επιτελικό κράτος της κυβερνήσεως των αρίστων και των προκομμένων, το οποίο μας διαφημίστηκε ως η επιτομή του εκσυγχρονισμού, της ευελιξίας και της παραγωγικότητος, που θα συνδράμει ταχέως και αποτελεσματικώς, χωρίς κόπο και ταλαιπωρία, τους υπηκόους του προτεκτοράτου, φαίνεται πως επί κρισίμων και εκτάκτων συνθηκών κατεβάζει ρολά, καταλείποντας τους πολίτες μόνους μπροστά στην αγωνία και τα πραγμάτικά τους προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοικήσεως για καθαρισμό φρεατίων και υπονόμων, αλλά και η κωλυσιεργία της κεντρικής εξουσίας για εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίων καταπολέμησης κρίσεων. Καθώς η χώρα βούλιαζε με τις ολοσχερώς καμένες περιοχές της Βόρειας Αττικής και της Βόρειας Εύβοιας να γίνονται συνέχεια του πελάγους, η διεφθαρμένη ηγεσία της πολιτικής προστασίας το μόνο που σκέφτηκε, για να επιλύσει τα ζητήματα του κόσμου, είναι να του στείλει ξανά μήνυμα προειδοποίησης, να τον κλείσει εκ νέου στα σπίτια του διά πάν ενδεχόμενο και να αναστείλει τη λειτουργία δικαστηρίων, σχολείων, πανεπιστημίων και κάθε δημοσίας υπηρεσίας, τονίζοντας για ακόμα μία φορά την μεγίστη σημασία της ατομικής ευθύνης. Φρόντισε πονηρώ τω τρόπω να πετάξει και πάλι το μπαλάκι στους πολίτες, για να έχει το δικό της κεφάλι ήσυχο και να μπορεί εν συνεχεία να πανηγυρίσει ανέτως επειδή δεν υπήρξαν προς στιγμήν νεκροί επί θητείας της. Αφού φάγανε τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, τα οποία προορίζονταν για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικινδύνων φυσικών φαινομένων, ταΐζουν τώρα τον λαό με φληναφήματα περί κλιματικής αλλαγής, για να δικαιολογήσουν τα σκάνδαλα και την ανικανότητά τους.  

Επί δυόμιση έτη σε κάθε σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και φυσικό κίνδυνο, η κυβέρνηση έχει εφεύρει, ως εικός, την εύκολη λύση της καραντίνας για κάθε πρόβλημα γενικής ή τοπικής κλίμακος, όχι μόνο για να μετακυλίει την ευθύνη όπου εκείνη επιθυμεί, αλλά ταυτοχρόνως για να εξοικειώνει τις μάζες με την υποταγή, την υπακοή και τη δουλοπρέπεια. Ο εθισμός του λαού σε μία νοοτροπία αποφυγής κάθε ρίσκου μέσα από την πρόταξη της εκάστοτε πιο ανώδυνης επιλογής, εκείνης του ερμητικού κλεισίματος κάθε κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητος, για του ψύλλου πήδημα, εξυπηρετεί άριστα την μύχια βούληση κάθε κρατικής εξουσίας να αφαιρεί συναινέσει των φοβισμένων και υπνωτισμένων πολιτών ελευθερίες και δικαιώματά τους, ώστε να υπερσυγκεντρώνει αντιστοίχως στα χέρια της αρμοδιότητες, προκειμένου  πάντα προσχηματικώς να θωρακίζει  ευαλώτους και αδυνάμους ιδιώτες από τάχα ασύμμετρες και πρωτόγνωρες απειλές. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της διελεύσεως οχημάτων και μέσων μεταφοράς σε κομβικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως επεβλήθη προχθές μέχρι να αρθεί εν μέρει, δεν καταδεικνύει απλώς την κρατική αποδιοργάνωση, αλλά δοκιμάζει, ελέγχει και σφυγμομετρεί σε μορφή πιλοτικών προγραμμάτων τις αντοχές, την υπομονή και τον βαθμό πειθαρχίας του κοινωνικού συνόλου ακόμα και στα πιο παράλογα μέτρα περιορισμού.  

Οι όλο χάρη και αισιοδοξία φωτογραφίσεις του υπουργικού προσωπικού της χώρας με τις τσάπες και τα φτυάρια στα χέρια, για να μας δείξει πόσο εργατικό μπορεί να γίνει, δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στις ανυπέρβλητες προκλήσεις ενός πρωτοφανώς βαρέος χειμώνος, ο οποίος αναμένεται να σκεπάσει οσονούπω όλην την χώρα. Η τραγική ανικανότητά του στη διαχείριση κρίσεων αν συνδυαστεί με την θεαματική άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας διαμορφώνει ένα, χωρίς αμφιβολία, δυστοπικό περιβάλλον επιβίωσης για τον λαό μας. Μπροστά στον ενεργειακό πόλεμο, που θα επακολουθήσει, το παραλύον κράτος δεν θα καταφέρει να μας σώσει με τα δίκην ελεημοσύνης επιδόματα θέρμανσης. Έλληνες, ετοιμαστείτε μετά τις βροχές να κρυώσουμε για τα καλά.  

 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου