Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΔΟΥ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Της Κύρας Αδάμ
 
Με μια εξόχως παράνομη και προκλητική άσκηση, η Τουρκία δηλώνει στην πράξη ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από την περιοχή Ρόδου/ Καστελόριζου την οποία αποκαλεί τουρκική επικράτεια, με την Αθήνα απλώς να κοιτά.
Αναλυτικότερα: . H Τουρκία εξέδωσε τη NOTAM Α 4301/20 για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου -Καστελόριζου με ύψος μέχρι τα 51.000 πόδια από 16-22 Σεπτεμβρίου. . Η Τουρκία  με τη ΝΟΤΑΜ αυτή  ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου/Καστελλόριζου, η οποία εκτείνεται 36νμ νοτίως  από τις τουρκικές ακτές εντός του FIR Αθηνών και διεθνούς θάλασσας αποτελεί τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
Με την ενέργεια αυτή  η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Μεγίστης σε τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα να μπαίνει σφήνα μεταξύ των δυο ελληνικών νησιών και να  εξαφανίζει την ΑΟΖ τους. . Αυτή ακριβώς η ενέργεια, που έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, αποτέλεσε  τη βάση δημιουργίας της τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ χωρίς ουσιαστική και αποτελεσματική ελληνική αντίδραση για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. . Για την περιοχή της τουρκικής άσκησης  που φαίνεται στο χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα και πάντοτε σύμφωνα με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  • Η Τουρκία  στην περιοχή Ρόδου – Μεγίστης καταργεί στην πράξη το FIR Αθηνών/Κων-λης και τούτο διότι εισέρχεται 30νμ εντός  του FIR Αθηνών, μετατρέποντας την διεθνή θάλασσα σε τουρκική κυριαρχία/επικράτεια.
  • Η Ελλάδα αντέδρασε,  υποστηρίζοντας  ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης εισέρχεται στο FIR Αθηνών και προσπάθησε  να ακυρώσει την τουρκική άσκηση. Η τουρκική αντίδραση ήταν αστραπιαία με έκδοση αγγελίας στην οποία δηλώνει διεθνώς ότι  η περιοχή είναι τουρκική επικράτεια , η άσκηση θα γίνει κανονικότατα  και δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί με όποιες μελλοντικές αιτιάσεις ελληνικής κυβέρνησης.
  • Η τουρκική άσκηση αποκόπτει οποιαδήποτε προσπέλαση Ρόδου/Καστελόριζου ακόμα και για μεταφορά ασθενών με πλοίο, ελικόπτερο, αεροπλάνο, δεδομένου ότι θα εκτελείται η άσκηση  με πυρά, από τα 0 πόδια μέχρι 51000 πόδια.
  • Η σχεδίαση της τουρκικής άσκησης πέραν του γεγονότος ότι η Τουρκία παρανόμως αυξάνει την κυριαρχία της κατά 36νμ σε βάρος της Ελλάδας, δίνει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην Άγκυρα. Και τούτο διότι «κατεβάζει ρολά»  στην περιοχή αυτή και απαγορεύει οποιαδήποτε εμπορική ή αεροπορική ή ναυτική κίνηση, αφού αποκόπτει  όλους τους αεροδιαδρόμους  από Ευρώπη προς Ανατολή και αντιστρόφως, καθόσον  από τη περιοχή αυτή διέρχονται οι αεροδιάδρομοι R-19 G-18 L-609. H σχεδίαση αυτή της τουρκικής περιοχής ασκήσεων αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν αεροδιαδρόμους του FIR Κων/λης με αποτέλεσμα πολλά εκατ. ευρώ από τα τέλη υπέρπτησης, που θα έπαιρνε η Ελλάδα, να πηγαίνουν στον Ερντογάν.
  • Οι τουρκικές ενέργειες για την άσκηση στην εν λόγω περιοχή παραβιάζουν το σύνολο της Σύμβασης Σικάγο ICAO και το Καταστατικό ΟΗΕ. Παρόλα αυτά  η ελληνική κυβέρνηση με την μέχρι τώρα αναιμική αντίδραση της μπροστά στην μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική επικράτεια, δίνει χώρο στην Τουρκία  να εκτελεί έρευνες το Ρους Ρέις  νοτίως Καστελόριζου/Ρόδου- και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

militaire
ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου