Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΕΙ

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων, Αμπντουλλάχ Ερέν, μιλάει για παράνομες πρακτικές και πολιτική αφομοίωσης του ελληνικού κράτους.














Του Κώστα Καραϊσκου

Μέσα στην γενικότερη τούρλα των ελληνοτουρκικών, με το επίκεντρο κυρίως στη Δωδεκάνησο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η πάγια και εσχάτως ξεκάθαρη τουρκική στόχευση στη Θράκη. Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά γεγονότα, όπως οι πλόες πολεμικών σκαφών, όμως είναι σε εξέλιξη μια αρίδηλη –δυστυχώς και πετυχημένη– τουρκική κίνηση για "επακούμβηση" του στάτους κβο στην περιοχή.

Η απέναντι πλευρά τα διατυπώνει ανοιχτά: ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων, Αμπντουλλάχ Ερέν, μιλάει για παράνομες πρακτικές και πολιτική αφομοίωσης του ελληνικού κράτους, μας απειλεί δε πως «η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους Τούρκους της δυτικής Θράκης και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των ομογενών».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, επειδή δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα» και κάλεσε την Ελλάδα «να μην κάνει το λάθος να επιβάλει παράνομα ορισθέντες μουφτήδες». Επίσης μας καλεί να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τους συλλόγους-ΜΚΟ που έχουν απαγορευθεί από τις ελληνικές αρχές και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για νηπιαγωγεία και σχολεία όλων των βαθμίδων για τη μειονότητα.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ανατολή υποστήριξε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη για διάλογο τόσο για το Αιγαίο όσο και για την "τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης". Στην αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, πάλι ο Ακσόι δήλωσε πως «τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα κλείνει τα σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και καταπατά τα δικαιώματά της στην ελεύθερη εκπαίδευση».

Αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε «παρενοχλήσεις σε βάρος της τουρκικής μειονότητας που υποφέρει». Βεβαίως περισσότερη σημασία έχει τι πράττει η ελληνική πλευρά κι όχι τι διεκδικεί η άλλη. Κι εκεί είναι το πρόβλημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ SLPRESS.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου