Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ 255.000 km2 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Του Αντώνη Φώσκολου

Οι συμφωνίες de jure οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο (μερική) και η de facto οριοθέτηση με την Λιβύη δίνει στην Ελλάδα μία θαλάσσια έκταση 255.000 τετρ. χλμ., στην οποία μπορούν να γίνουν έρευνες προς εκμετάλλευση, κυρίως, υδρογονανθράκων (εικόνα 1). Oι συμφωνίες οριοθέτησης αφορούν και την αλιεία, αλλά η αντιδικία με την Τουρκία προφανώς δεν αφορά τα μπαρμπούνια!

Οι εταιρείες Total, ExxonMobil, Repsol, ΕΛΠΕ και Energean, που έχουν δώσει προσφορές για τα θαλάσσια οικόπεδα και πληρώνουν ετήσιο ενοίκιο (Royalties), προφανώς "βλέπουν" κοιτάσματα. Δεν χρειάζεται γεώτρηση για να δεις αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, όπως δεν χρειάζεται εγχείρηση για να δεις αν κάποιος έχει καρκίνο! Κάνουμε πρώτα διάγνωση και μετά εγχείρηση.

Εικόνα 1. Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου όπως την δημοσιεύει η έγκυρος αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram
 

Στην περίπτωση εντοπισμού υδρογονανθράκων πρώτα κάνουμε διάγνωση με βάση την παλαιογεωγραφία, μετά ακολουθούν οι δυσδιάστατες γεωφυσικές έρευνες και αφού όλα τα δεδομένα είναι θετικά τότε ακολουθούν οι τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες. Έτσι θα αρχίσει να κάνει η Total, σε περίπου ένα μήνα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αν υπάρχουν, ή δεν υπάρχουν κοιτάσματα θα το πουν οι επιστήμονες.
Στην εικόνα 2 βλέπουμε τους στόχους, ενώ με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια γίνονται εκμεταλλεύσιμα και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν γύρω από τα Διαπόντια νησιά. Πρόκειται για το μπλοκ 1 που έβγαλε σε διαγωνισμό ο τότε υπουργός Μανιάτης, για το οποίο έδωσαν προσφορά τα ΕΛΠΕ και την οποία, για άγνωστους λόγους, δεν την αποδέχτηκε η τότε ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Πιθανά κοιτάσματα τεράστια αξίας

Ο σημερινός υπουργός, που είναι απασχολημένος με την προώθηση, μέσω επιδότησης, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων, να επαναλάβει τον διαγωνισμό για το μπλοκ 1. Τα εκεί αποθέματα βάσει της δημοσίευσης του καθηγητού Ζελιλίδη το 2003 στο εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό Canadian Petroleum Geοlogy, ανέρχονται στο ισοδύναμο των 1,5 δισ. βαρελιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ SLPRESS.GR

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου