Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΜΙΑ ΘΑΜΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Αρχαία αρχιτεκτονικά λείψανα «έδειξε» η γεωφυσική διασκόπηση του καθηγητή, Γρηγόρη Τσόκα και της ομάδας του. Ξεκινούν άμεσα οι αρχαιολογικές έρευνες.

Νέες γεωφυσικές διασκοπήσεις γύρω από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ξεκινά η ομάδα του καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ., Γρηγόρη Τσόκα, την ίδια ώρα που οι αρχαιολόγοι πιάνουν δουλειά στον γειτονικό Λόφο 133 (στρατιωτική ονομασία), βόρεια της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο. Οι γεωφυσικές έρευνες στο Λόφο 133  έγιναν στις αρχές του χρόνου και όπως είπε στο ethnos.gr ο κ. Τσόκας «έδειξαν πως στο υπέδαφος υπάρχουν αρχιτεκτονικά λείψανα». Στο πάνω μέρος του Λόφου είναι εμφανής με γυμνό μάτι, εκτεταμένη κεραμική και υπάρχουν άλλες ενδείξεις αρχαίας κατοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, τα αρχιτεκτονικά λείψανα στο υπέδαφος παραπέμπουν σε οικιστικές μονάδες ή δημόσια κτίρια, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό κάποιο ταφικό μνημείο, ανάλογο του τύμβου Καστά. Στον Λόφο 133 έκανε δοκιμαστικές τομές και έρευνα ο αείμνηστος ανασκαφέας της Αμφίπολης, ο αρχαιολόγος, Δημήτρης Λαζαρίδης, τα έτη 1964-1965. Βρέθηκαν και συλλέχθηκαν όστρακα αγγείων από την γεωμετρική, την αρχαϊκή και την κλασική εποχή και από διάφορα εργαστήρια, ιωνικά, αττικά και ντόπια, όχι όμως οικιστικά κατάλοιπα.  
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «το αμέσως επόμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκινά ένα πρόγραμμα συστηματικών αρχαιολογικών καθαρισμών στον Λόφο 133». Σκοπός είναι, να αποσαφηνιστούν εκείνα τα σημεία που με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αναλαμβάνει την αποτύπωση και την μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που εντοπίστηκαν στον Λόφο 133.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου