Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙ ΔΙΧΩΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

Του Κωνσταντίνου Γρίβα
Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Για να μην φθάσουμε, λοιπόν, κάποια στιγμή στο μέλλον να κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ του γεωπολιτικού ακρωτηριασμού, ή της πολεμικής σύγκρουσης, θα πρέπει να επενδύσουμε στην παραδοσιακή, παλιά, καλή, αποτροπή. Δηλαδή, να περάσουμε ένα ξεκάθαρο και πειστικό μήνυμα στην Τουρκία ότι στο Αιγαίο η ελληνική ισχύς είναι αναντίρρητα πολύ επικίνδυνη για τον επιτιθέμενο. Συνακόλουθα, αν η Τουρκία επιδιώξει να αμφισβητήσει δια των όπλων την ελληνική κυριαρχία, τότε θα είναι πιο πιθανό να υποστεί ήττα παρά να επιτύχει γεωπολιτικά οφέλη.
Βέβαια, αυτό πολύ πιο εύκολα λέγεται από ό,τι επιτυγχάνεται. Πώς καθιστούμε αναντίρρητη την κυριαρχία στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο; Ιδιαίτερα δε σήμερα, φαντάζει από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να επιτύχεις στρατιωτική ισορροπία, πολλώ δε μάλλον υπεροχή, έναντι μιας Τουρκίας η οποία υπερεξοπλίζεται και αναπτύσσει δικά της οπλικά συστήματα, ολοένα υψηλότερης τεχνολογίας. Και αυτό, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά τραυματισμένη από τα μνημόνια και σε οικονομική δυσπραγία, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρές δυνατότητες να προχωρήσει σε μαζικές αγορές πολεμικού υλικού.

Χαμηλού κόστους εξοπλισμοί

Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα, θα ήταν μάλλον μειονέκτημα αν είχαμε σήμερα την οικονομική ευχέρεια, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα παραδοσιακού τύπου. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα στην τέχνη, την τεχνολογία και την επιστήμη του πολέμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΡΥΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ SLPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου