Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΕΝΔΟΧΩΡΑ» -, ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ


To περιοδικό «Ενδοχώρα» που εκδίδεται με έδρα την Αλεξανδρούπολη εδώ και 32 έτη, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο διπλό τεύχος του με αριθμό 115-116
Στίς 102 σελίδες του περιλαμβάνονται όπως πάντα σημαντικά κείμενα ιστορικού, εθνικού, κοινωνικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίσαμε τα εξής:
• Τις λαογραφικές μελέτες του Γιάννη Πέππα για την διαχρονική συμπαγή πολιτισμική ενότητα τού Ελληνικού χώρου και του Νικολάου Κόκκα για τα λαϊκά παραμύθια της Θράκης.
• Τις ιστορικές αναφορές του Αντωνίου Αντωνάκου για την Αγνοδίκη, την πρώτη γυναίκα ιατρό, και του Δημήτρη Βαλασίδη για τον Ιερό Λόχο από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη Ιστορία.
• Τα ιστορικά κείμενα του Δημητρίου Καραμήτσου για την προσφορά των Μακεδόνων στην Εθνεγερσία τού 1821 και του Σωτήρη Χρυσάφη για τον ελληνισμό των Στρωμνιτσιωτών και τον αφελληνισμό των απογόνων τους.
• Τα κείμενα εκκλησιαστικής Ιστορίας των Δημητρίου Κασαπίδη για τον καθολικό ιερέα Θεόδωρο Κάτς και την προσφορά του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μας, του Κωνσταντίνου Μπατσιόλα για τον Πάππα Ιννοκέντιο τον Γ´, καθώς και της Δήμητρας Ρετσινά για το έργο «Περί κατασκευής του Ανθρώπου» τού Γρηγορίου Νύσσης.
• Η αναφορά της Ζωής Γαβριηλίδου στον καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλη Βαρβούνη, έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες στη χώρα μας, που πρόσφατα τού απονεμήθηκε το Α´ βραβείο «Εξαίρετης Διδασκαλίας»
• Τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στον Αθανάσιο Τσακνάκη δύο νεαρών Ελληνίδων, της ζωγράφου Στέλλας Ζαφείρκου (Θεσσαλονίκη) και τής ιστορικού και καθηγήτριας δημιουργικής γραφής Βασιλικής Στρώλη (Ξάνθη).
• Κείμενα φιλολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος όπως του Αθ. Τσακνάκη («Η παραβολή του ηλίθιου ασθενή») και του Π. Αντωνόπουλου «Ο χορός των μεταμφιεσμένων»), αλλά και σύγχρονου προβληματισμού, όπως του Γεωργίου Ρωμανού («Η ΝΔ, η ίδρυση μουσουλμανικών πόλεων και η Σύμβαση της Γενεύης περί προσφύγων») και του Δημ. Σαββίδη («Οι τελετές μνήμης δεν αρκούν»).
• Βιβλιο-παρουσίαση (Μ. Δανίκας, Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος)
Το εξώφυλλο κοσμεί όμορφη φωτογραφία του Σιαμπάν Ραμαδάν Ογλού, από το λεύκωμά του «Πουλιά του τόπου μου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις τού περιοδικού «Ενδοχώρα»

Αναζητήστε την «Ε» σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.
Παραγγελίες: endohora@yahoo.gr και στο 6977462806





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου