Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Της Μαρίας Μοτίκα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι επιζητεί συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΣΔΑ). Είναι σύνηθες για ορισμένες χώρες να προσπαθούν να μετατραπούν από θύτες σε θύματα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας εντυπώσεις, ώστε να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν τη λογοδοσία. Αυτό συνέβη και με την Τουρκία αναφορικά με τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο.
Ενώ η Άγκυρα ενορχήστρωσε το σχέδιο απόπειρας παραβίασης των ελληνικών συνόρων και ευθύνεται για τα επεισόδια στην περιοχή, ο πρόεδρος Ερντογάν, ενδυόμενος ένα ανθρωπιστικό προσωπείο, εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής των προσφύγων και των μεταναστών. Εμφανίζεται ως ο ηγέτης που νοιάζεται γι’ αυτούς και προσπαθεί να τους προστατεύσει απέναντι στη «ναζιστική» Ελλάδα και την «απάνθρωπη» Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης, συγκεκριμένα το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συλλόγου, προχώρησε στη σύνταξη έκθεσης στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για σωρεία εγκληματικών ενεργειών και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η κίνηση αποτελεί έκπληξη, καθόσον ο εν λόγω Σύλλογος, όπως και κάποιοι άλλοι, προσπαθεί να αντισταθεί στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και να προασπίσει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των δικηγόρων που διώκονται από το καθεστώς.
Η έκθεση χωρίζεται σε δυο τμήματα. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, τα πορίσματα στηρίζονται σε επιτόπια έρευνα στο Παζάρκουλε και τις γύρω περιοχές, στον ποταμό Έβρο και το νοσοκομείο της Ανδριανούπολης, σε συνεντεύξεις με μέλη ΜΚΟ, των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και υπεύθυνους για τη μετανάστευση. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στα διαμειφθέντα στο Παζάρκουλε.
Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις
Η Ελλάδα κατηγορείται για επίθεση κι απώθηση περίπου 5000 ατόμων, παράνομη κράτηση άλλων, χρήση αληθινών πυρών, τραυματισμό χιλιάδων, αλλά και για τη δολοφονία δυο ατόμων. Αναφέρονται, επίσης, καταγγελίες περί παράνομης κράτησης και σεξουαλικής κακοποίησης ατόμων, κλοπής χρημάτων και κινητών τηλεφώνων και χωρισμό παιδιών από τις οικογένειές τους.
Αποδείξεις, εντούτοις, δεν παρουσιάζονται κι όπως γνωρίζουν όλοι οι δικηγόροι, η απόδοση κατηγοριών χωρίς αδιάσειστες αποδείξεις, συνιστά ποινικώς κολάσιμη συκοφαντική δυσφήμηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου