Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΩΤΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΤΕΙΩΝ

Το Μουσείο Καπετάν Κώττα, στην οικία του, στο χωριό Κώττας Φλώρινας στην περιοχή των Κορεστείων ,έλκει τους επισκέπτες της περιοχής της Καστοριάς και των Πρεσπών.
Ο καπετάν Κώττας Χρήστου, γνωστός και με το προσωνύμιο Αετός των Κορεστίων, ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός, πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα, από τη Ρούλια (που σήμερα ονομάζεται προς τιμήν του Κώττας) της Φλώρινας.
Ο καπετάν Κώττας ,σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη αγωνίστηκε με το σώμα του κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων ήδη πριν το 1904, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελληνική ανταρτική δράση στην περιοχή Κορεστίων μέχρι να έλθει ο Μελάς και οι άλλοι Έλληνες οπλαρχηγοί από το ελληνικό κράτος και την Κρήτη.
Το σπίτι του Κώττα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο, το 1995. Λειτουργεί από το 1995 με τη βοήθεια , την στήριξη και την φροντίδα των «Συνεργαζομένων Γυναικείων Σωματείων» (ΣΥ.ΓΥ.ΣΩ.) και του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» έως το 2003.
Από το 2003 η ευθύνη λειτουργίας του βαρύνει εξ ολοκλήρου τα ΣΥ.ΓΥ.ΣΩ. με επικεφαλής την αείμνηστη Αθηνά Τζινίκου- Κακούλη και με την οικονομική στήριξη του κ. Μαζαράκη-Αινιάν μέσα από τον ιστορικό Σύλλογο προς διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων.
Το 2011 ο κ. Μαζαράκης με την Αθηνά Τζινίκου μετέφεραν όλη αυτή την ευθύνη στην συνεργάτιδα τους κ.Τζένη Τσαδήλα η οποία είναι η υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του Πανελληνίου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ»
Στο μουσείο υπάρχουν βιβλία με την βιογραφία του αγωνιστή οπλαρχηγού,τα οποία ανανεώνονται συνέχεια , φυλλάδια με την επιτομή της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα και πορτραίτα του αγωνιστή!
Το σπίτι κτίστηκε στα 1840 και ήταν ένα αστικό για την εποχή οίκημα.
Οι ιδιαίτεροι χώροι ατομικής υγιεινής μαρτυρούν τον χαρακτηρισμό αυτό.
Αποτελείται από δύο ορόφους.
Στο ισόγειο υπάρχουν πέντε χώροι με παραδοσιακά οικιακά σκεύη και εργαλεία
Στο πάνω όροφο εκτίθενται όπλα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα, μετάλλια και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων οπλαρχηγών της περιοχής Φλώρινας, παραδοσιακές φορεσιές της οικογένειας και άλλων μαρτύρων του Μακεδονικού Έπους όπως τα βαριά πανωφόρια του Ιερέως Παπαθανασίου από το Φλάμπουρο ο οποίος μαρτύρησε το 1906.
Τα εκθέματα ανανεώνονται συνέχεια καθώς και το υλικό στήριξης στους μαθητές και δασκάλους που επισκέπτονται τον ιστορικό αυτό χώρο.Η μόνιμη φύλακας του μουσείου είναι η κ. Αλίκη Ράμμου η οποία φροντίζει και ξεναγεί τους επισκέπτες.Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρουμε και την αγαστή συνεργασία μας με τον Δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη


ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου