Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940

Ο Μουσολίνι ταπεινωμένος δικαιολογείται
22 Νοεμβρίου 1940
Φύρερ, 

Λυπούμαι διότι η επιστολή μου 19ης Οκτωβρίου δεν έφθασε εγκαίρως δια να μπορέσετε να μου δώσετε την γνώμη σας όσον αφορά την σχεδιαζομένην τότε επιχείρησιν κατά της Ελλάδος, γνώμην την οποίαν θα ησπαζόμην όπως έπραξα και εις προηγουμένας περιπτώσεις. Η προέλασις των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, η οποία, στην αρχή, υπήρξε ταχεία και ενθαρρυτική, ανεχαιτίσθη και αι ελληνικαί δυνάμεις κατώρθωσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίαν. Αυτή η κατάστασις οφείλεται βασικώς εις τρεις λόγους:
1) Η κακοκαιρία: δυνατές βροχές που αναχαίτισαν την προέλασιν των μηχανοκίνητων φαλάγγων. Μια τεθωρακισμένη μεραρχία ετάφη κυριολεκτικώς υπό την λάσπην.
2) Η στάση της Βουλγαρίας, η οποία επέτρεψε στους Έλληνες να αποσύρουν από την Θράκη οκτώ μεραρχίας εις ενίσχυσιν εναντίον μας.
3) Η σχεδόν πλήρης αποστασία των αλβανικών δυνάμεων αι οποίαι εστασίασαν κατά των μονάδων μας. Εις μιαν και μόνον των μεραρχιών μας εχρειάσθηκε να αφοπλίσωμε και να εκδιώξωμεν στα μετόπισθεν 6000 Αλβανούς. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, μολονότι γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά τα γεγονότα προεκάλεσαν δυσμενείς συνεπείας. Τώρα η Ιταλία ετοιμάζει τριάντα μεραρχίας με τας οποίας θα συντρίψη την Ελλάδα.


Αποστολική Διακονία
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου