Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ : ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ - ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Του Νίκου Λυγερού 
καθηγητού Γεωστρατηγικής 
 
Με τα συμβόλαια που έχει πετύχει η Κύπρος έχει δημιουργήσει συμμαχίες. Διότι οι Avner, Delek, Noble, Eni, Kogas, Total, Shell, Exxon Mobil, Qatar Petroleum δημιουργούν και συμμαχίες με τα ανάλογα κράτη. Η Κύπρος δεν είναι πια μόνη της. Χάρη στη θέσπιση της ΑΟΖ και τις τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, η Κύπρος έχει δημιουργήσει ένα ενεργειακό δίκτυο. Και επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ο καθένας κοιτάζοντας τα συμφέροντα του, βοηθάει έμμεσα και την Κύπρο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η έννοια της ΑΟΖ και βέβαια δεν αφορά μόνο και μόνο τα οικονομικά, αφού επηρεάζει θετικά τη γεωοικονομία και στη συνέχεια τη γεωπολιτική. 

Πριν γίνουν όλα αυτά, ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα έλεγαν με τόσο ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία να μην αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό βέβαια έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η Exxon Mobil βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 10. Έτσι και οι διαπραγματεύσεις για το τριπλό σημείο επαφής με την Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο αλλά και για τον στρατηγικό άξονα Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελειώνει η διαδικασία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων

Από την επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΔΕΥ ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το τέλος της διαδικασίας θα γίνει έως το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προχώρησε και τώρα πρέπει να περάσουμε από το στάδιο του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού και την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία που έγινε με το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο του πρώτου διαγωνισμού. 

Έχουμε λοιπόν μια σημαντική εξέλιξη για τα δεδομένα που αφορούν άμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Διότι η όλη διαδικασία χρειάζεται ημέρες για να φτάσει στο τελικό στάδιο ενώ o Πρόεδρος μάς προετοιμάζει για το τέλος του μήνα. Είναι λοιπόν ένα άλλο επίτευγμα που θα δούμε να υλοποιείται αυτήν την περίοδο και θα έρθει να ενισχύσει τις θέσεις μας και την ίδια την ελληνική ΑΟΖ, διότι οι δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης εφάπτονται στη μέση γραμμή της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Λιβύης. Και το γεγονός ότι η Total και η Exxon Mobil θα δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχει τη σημασία του για τον Ελληνισμό.

 
ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
KOUKFAMILY

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


 Type rest of the post here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου