Σάββατο 12 Μαΐου 2018

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ «ΚΑΤΣΩΝΗΣ»


Επιβεβαιώθηκε και με οπτικά μέσα η ακριβής θέση του ναυαγίου του υποβρυχίου «Κατσώνης», που εντοπίστηκε αρχικά στις 29 Ιανουαρίου 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρα.
Η ταυτοποίηση του ναυαγίου έγινε από το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης. Στην επιχείρηση αναγνώρισης συμμετείχε και η εταιρία κινηματογραφήσεων FAOS TV.

«Οργώνοντας» από το 1940 έως το 1943 το Αιγαίο και την Αδριατική, εξορμώντας αρχικά από τα ελληνικά λιμάνια και εν συνεχεία από τα συμμαχικά της Μέσης Ανατολής, το θρυλικό υποβρύχιο, που πήρε το όνομά του από τον αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη, είχε καταφέρει σημαντικά πλήγματα τόσο στο ιταλικό όσο και στο γερμανικό ναυτικό. Την περίοδο που η χώρα μας υπέφερε από την τριπλή κατοχή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία), παράλληλα με τις πολεμικές περιπολίες του στο Αιγαίο εξετέλεσε σειρά ειδικών αποστολών, όπως αποβιβάσεις σαμποτέρ και επιβιβάσεις πρακτόρων και καταδρομέων.

Ωστόσο τη 14η Σεπτεμβρίου 1943, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλειο Λάσκο, κατά τη διάρκεια αναζήτησης εχθρικής νηοπομπής ενεπλάκη με γερμανικό καταδιωκτικό υποβρυχίων και, ύστερα από δύο ώρες καταδίωξης, εξαναγκάστηκε σε ανάδυση και εξόρμηση διά πυροβόλου. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και τελικά εμβολίστηκε από τον διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο του 32 μέλη του πληρώματος (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη), ενώ άλλα 17 αιχμαλωτίστηκαν και μόλις τρία κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου