Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΤΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΑΝ.ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ώρα που δημιουργούσαμε την εικόνα που έχει παρακάτω το άρθρο, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) ανέφερε: «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος του νότιου μέρους της Ευρώπης»  αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της σημασία και επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σύμπλεγμα τριών ξεχωριστών στρατηγικών προβλημάτων και υπογράμμισε πως είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπισή τους.

«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης»

Εστιάζοντας στην περιοχή των Βαλκανίων, τη χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εύθραυστη, στην οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην υποστήριξη της Ελλάδας στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την ασταθή περιοχή, και την θεωρούμε ως ενεργειακό κόμβο της νότιας Ευρώπης»

Οι ΗΠΑ χτίζουν το Στρατηγικό τους Βάθος στην Ελλάδα

Ουσιαστικά ο Αμερικανός Διπλωμάτης ανέφερε πως η χώρα μας έχει συμπεριληφθεί στην στρατηγική των ΗΠΑ για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Τα τελευταία δύο χρόνια και με την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης οι ΗΠΑ έχουν κάνει την Ελλάδα μια βάση με το ένα μάτι να κοιτάει στην Ανατολική Ευρώπη και το άλλο στην Μέση Ανατολή.
Μάλιστα και χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα και με την ανοχή μιας Αριστερής κυβέρνησης οι Αμερικανοί στηρίζουν και δημιουργούν μια δυνατή βάση στην χώρα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα και κακό με τις διεθνείς συνθήκες και όσα συμβαίνουν στα σύνορα μας, η Δύση να είναι και πάλι το «σπίτι» στο οποίο ανήκουμε.
Αυτή την στιγμή οι Αμερικανοί στην χώρα μας εκτός τον δραστήριο Πρέσβη, 
  • Στηρίζουν τον αγωγό TAP
  • Δημιουργούν βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη
  • Φέρνουν το Αμερικανικό LNG στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Ευρώπη μεσω των κάθετων οδών της Εγνατίας Οδού
  • Στηρίζουν τον Πρίνο ενώ δεν αποκλείεται να δούμε LNG και στην Καβάλα
  • Δημιουργούν βάση MQ-9 Reaper στην Λάρισα και τα οποία δεν έρχονται για παρατήρηση  , αυτό το κάνουν τα RQ-4A Global Hawk τα οποία «σηκώνονται» από την Σικελία
  • Αμερικανικά κεφάλαια άνοιξαν το ναυπηγείο της Σύρου και η άφιξη του  USNS Carson City καθώς και η αναφορά του Τζέφρι Πάιατ καταδυκνύει την σημασία του Νεώριου για το Αμερικανικό Ναυτικό στην Μεσόγειο
  • Η Βάση της Σούδας διευρύνει τις αποστολές της. Από τα EP-3 Aries  που περιπολούν στην Μαύρη Θάλασσα και ξεκινούν από την Σούδα, μέχρι το ατύχημα που αποκάλυψε το σκάφος που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις, αποδεικνύουν ότι η Σούδα θα αποτελεί ορμητήριο
  • Τέλος, ο Άραξος. Τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι στoν Άραξο έχουν φτάσει πυρηνικά όπλα δεν θα πρέπει να τις προσπεράσουμε έτσι απλά.



VIADIPLOMACY
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου