Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑ!

Ο ήρωας σμηναγός (Ι) της Aγγλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RΑF) Βασίλειος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1920 στη ναυτομάνα Χίο. Ως γιος πλοιάρχου και εφoπλιστή, τoυ Mιχαήλ ή καπετάν Μικέ Βασιλειάδη, ακολούθησε κι αυτός όπως κι οι περισσότεροι συμπατριώτες του το ναυτικό επάγγελμα. Σπούδασε στην περιώνυμη Σχoλή Eμπορικής Ναυτιλίας Yδρας και μετά την αποφοίτησή του, το 1939, μετέβη στο Λoνδίνο για να συνεχίσει και στις ναυτιλιακές σπουδές. Η κήρυξη όμως του πολέμου και κατά της Ελλάδας δεν τον άφησε ανεπηρέαστο και σαν απλός πατριώτης αποφάσισε να πoλεμήσει τον κοινό εχθρό μαζΙ με τη σύμμαχο Αγγλία. Παρουσιάστηκε λοιπόν στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, ζητώντας να καταταγεί εθελoντής στη Bρετανική Πολεμική Αεροπορία. Αφού εκπαιδεύτηκε χειριστής αεροσκαφών στην Αγγλία και στον Καναδά, όπου και υπηρέτησε για μικρό διάστημα ως εκπαιδευτής, περί τα τέλη του 1942 ονομάστηκε επισμηνίας ιπτάμενος και πολέμησε στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο αεροπόρος Βασιλειάδης στην 30μηνη πoλεμική του σταδιοδρομία κατέστρεψε επίγειους στόχους και κατέρριψε εχθρικά αεροπλάνα. 
Η μεγάλη μέρα για τον Βασιλειάδη, εκείνη που θα τον έβαζε στη λέσχη των «άσσων» και μάλιστα των καλύτερων του τύπου, Mustang ήταν η 8-8- 1944. Την ημέρα εκείνη κατάφερε την κατάρριψη δύο Bf-109, το ένα μετά από αγωνιώδη καταδίωξη είκοσι λεπτών. Απτόητος συνέχισε τις απο- στολές βομβαρδισμού, γεγονός που συχνά τον έφερε σε τροχιά κινδύνου. Κατά την επίθεση σε φορτηγίδες στον ποταμό Σηκουάνα, το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από αντιαεροπο- ρικά των 20mm. Αφού διασώθηκε κάνοντας χρήση του αλεξιπτώτου, φιλοξενήθηκε για δύο εβδομάδες από οικογένεια Γάλλων αντιστασιακών στην περιοχή της Ρουέν. Ο παράτολμος Έλληνας δεν έχασε την ευκαιρία και μάλιστα κάτω από τη μύτη των Γερμανών να επισκεφτεί τη γιαγιά του, που είχε να δει από το 1926! Ο Βασιλειάδης ήταν γεννημένος στο Παρίσι.
Ο βετεράνος πλέον Βασιλειάδης επέστρεψε στην Αγγλία, όπου και προήχθη σε Ανθυποσμηναγό και του ανατέθηκαν επιτελικά καθήκοντα.

Τον Οκτώβριο του 1944 είχε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες του πτήσεις με μαχητικό Hawker Typhoon και «το αδελφό του» καταδιωκτικό Tempest, με το βαθμό του Υποσμηναγού.
Στις 16-1-1945 χτύπησε στο έδαφος ένα Fw-190 με τη βοήθεια ενός ακόμα Tempest. Η 23-1-1945 ήταν μια ακόμα μεγάλη μέρα για τον Βασιλειάδη, καθώς κατέρριψε δύο Fw 190F-8 και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμα, σε μια επική αερομαχία χαμηλού ύψους. Τα αεροσκάφη αυτά έφεραν ρουκέτες και ήταν ειδικά για επιθέ- σεις σε στόχους εδάφους. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, κυρίως με επιθέσεις σε φορτηγά και αμαξοστοιχίες στις 6,8,21 και 25 Φεβρουαρίου. Σε επίθεση εδάφους κατέστρεψε ένα βομβαρδιστικό Ju188.
Η τελευταία εναέρια νίκη του σημειώθηκε στις 7-3-1945, εναντίον ενός Fw190-D9. Λίγες μέρες αργότε- ρα οι Βρετανοί εκτέλεσαν την επιχείρηση Plunder» για τη διάβαση του Ρήνου και εισέβαλαν στη Γερμανία. Η Μοίρα του Βασιλειάδη είχε αποστολή την κάλυψη των διαβάσεων και την υποστήριξη του πεζικού. Στις 13-3- 1945 προήχθη σε Σμηναγό, έλαβε τη διάκριση D.F.C και τη διοίκηση του Α΄ Σμήνους της 3ης Μοίρας. Σε μια ακόμα παράτολμη επίθεση οριζόντιου πολυβολισμού συγκεντρώσεων του εχθρικού πεζικού στην περιοχή του Ραιχσβάλντ, την ιστορική για τους Έλληνες 25η Μαρτίου 1945, το αεροσκάφους του Βασιλειάδη ανατινάχθηκε από μπαράζ αντιαεροπορικών βλημάτων κατά τη δεύτερη παράτολμη επίθεση εναντίον της εχθρικής φάλαγγας, επίθεση κατά την οποία οι υπόλοιποι πιλότοι του Σμήνους αρνήθηκαν να ακολουθήσουν. Ο παράτολμος Έλληνας άσσος χάθηκε λίγο πριν λήξει ο Β΄ Π.Π, διαγράφοντας μια σύντομη αλλά επική πορεία στις τάξεις της RAF. 


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ONALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου