Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : Ο ΡΟΔΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940

ΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΙΩΝΟΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΤΟΜΟΣ Α
Εισαγωγή – Επιμέλεια έκδοσης : Γ. Χατζηκωστής
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2008

 
«Ο ενθουσιασμός του ελληνικού λαού το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 συνεπήρε και τους κυπρίους φοιτητές καθώς και τους άλλους κυπρίους των Αθηνών, 100 περίπου από τους οποίους συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα και με ενθουσιασμό στη Φοιτητική Λέσχη διαδηλώνοντας την απόφασή τους να πολεμήσουν για την προάσπιση της Ελλάδας. Επειδή όμως ήταν άγγλοι υπήκοοι, δεν μπορούσε να γίνουν δεκτοί για κατάταξη. Συνέχισαν όμως επίμονα τις προσπάθειές τους και σε ενάμισυ περίπου μήνα το αίτημά τους έγινε τελικά δεκτό.
Έτσι στις 14 Δεκεμβρίου συγκεντρώνονται στα γραφεία της Εθνικής Νεολαίας στην οδό Σταδίου, όπου προσήλθαν και εκπρόσωποι της κυπριακής παροικίας των Αθηνών, μεταξύ τον οποίων ο εξόριστος μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος Β΄, ο Ν. Κλ. Λανίτης και ο Αχιλλέας Κύρου. Αυτοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που διένειμαν στους παρευρισκομένους , οι οποίοι συμπλήρωσαν σ’ αυτό το όνομά τους. Πρώτος, έπειτα από ενθουσιώδη προσφώνησή του προς όλους, εγγράφεται ο Ροδίων Γεωργιάδης και τον ακολουθούν άλλοι 38. Τελικά, σύμφωνα με πίνακα που κατάρτισε αργότερα ο Ροδίων, μετά την επιστροφή του από το μέτωπο, οι κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στην Αλβανία έφθασαν σε αριθμό τους 46.
Αμέσως ξεκίνησαν για το κέντρο εκπαίδευσης στο Γουδί. Εκεί έμειναν δυο περίπου μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο Ροδίων, με εντολή του λοχαγού του, που διέκρινε τις ικανότητες του κύπριου νέου, έκανε ομιλίες στους συναδέλφους του για τη σημασία του πολέμου και τη σημασία της προσφοράς σ’ αυτόν.
Οι κύπριοι εθελοντές αναχώρησαν για το μέτωπο στις αρχές Φεβρουαρίου 1941. Ο Ροδίων τήρησε λεπτομερές ημερολόγιο της πορείας του λόχου του, που άρχισε στις 7 Φεβρουαρίου και μέσα από πολλές δυσκολίες, έφθασε στην γραμμή του μετώπου στις 8 Μαρτίου. Εκεί πολέμησαν σαράντα περίπου μέρες, αποκρούοντας τη σκληρή εαρινή επίθεση των Ιταλών και υποχώρησαν όταν πια η γερμανική επίθεση στα οχυρά της Μακεδονίας ανέτρεψε τα δεδομένα του πολέμου...
Ο Ροδίων Γεωργιάδης υπηρέτησε στο 39 Σύνταγμα Ευζώνων που ανήκε στη II Μεραρχία της οποίας επιτελάρχης ήταν από τα τέλη Ιανουαρίου 1941 ο κύπριος Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας.
Συμμαχητές του, που έγραψαν αργότερα γι’ αυτόν, αναφέρονται στη γενναιότητα και τη φιλαλληλία του Ροδίωνος, ιδιαίτερα στις μάχες των τριών τελευταίων ημερών (14-16 Απριλίου 1941), όπου απέσπασε τα συγχαρητήρια του λοχαγού του και του διοικητή του συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Αυτός, στις 20 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, απένειμε στον Ροδίωνα, σε ειδική τελετή, το “μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων”, μαζί με αντίγραφο σχετικής διαταγής.
Και για την επιστροφή, που έγινε μέσα σε μύριες δυσκολίες και κινδύνους, ο Ροδίων τήρησε λεπτομερές ημερολόγιο, σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν από το μέτωπο στις 16 Απριλίου, σκόρπισαν στο δρόμο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το έκαναν πεζοί, και ο ίδιος κατάφερε να φθάσει στο σπίτι του στις 6 Μαίου 1941, όταν η Αθήνα ήταν ήδη κάτω από τη γερμανική κατοχή».





ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου