Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ, ΝΑΞΟΥ : Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΜΙΑ ΕΕ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ (Β΄ΜΕΡΟΣ)


Πολλά χρόνια κτηνοτρόφοι, από πατέρα σε γιό, με μιτάτα στην περιοχή του Φιλωτίου. Το τυροκομείο Μπαμπούνη στη νέα, σύγχρονη μορφή του κινείται ήδη από την τέταρτη γενιά της οικογένειας, με τον Μανώλη Μπαμπούνη στα των πωλήσεων και τον Γιώργη Μπαμπούνη, κτηνοτρόφο και τυροκόμο, στα της παραγωγής, ενώ και η τρίτη γενιά βρίσκεται ακόμα επί των επάλξεων. Η μονάδα είναι κάθετη, με δικά τους κοπάδια αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα δίπλα στο τυροκομείο, στην Αγιασσό. Συμμετέχει όλη η οικογένεια, ακόμα και η μητέρα, διατηρώντας ατόφιο τον οικογενειακό χαρακτήρα του τυροκομείου. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης και αυτό προϋποθέτει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το γάλα από τα δικά μας ζώα. Ζώα, που ζουν ελεύθερα και τρέφονται από τη χλωρίδα της Νάξου», μας έχει πει ο Μανώλης Μπαμπούνης. Στην ουσία, όπως μας είπε ο Μανώλης Μπαμπούνης, ακολουθούν τις ίδιες συνταγές των παππούδων τους, με σύγχρονη τεχνολογία για τη διασφάλιση της ποιότητας. Η ναυαρχίδα του είναι το παραδοσιακό ναξιώτικο Αρσενικό, ένα τυρί στιβαρό και μεστό, από κατσικίσιο γάλα πρωινού αρμέγματος, με μικρή συμμετοχή προβείου, που εδώ ωριμάζει σε ελαιόλαδο. Το τυροκομείο Μπαμπούνη παράγει εκτός από το φημισμένο αρσενικό Νάξου όλα τα τοπικά τυριά και μόνο και αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.

Τα τυριά

Αρσενικό ωριμασμένο σε ελαιόλαδο. Αφού περάσει το πρώτο στάδιο παρασκευής, το τυρόπηγμα ή η μανούρα όπως λέγεται, αλατίζεται, αλείφεται προσεκτικά με ελαιόλαδο της οικογένειας και τοποθετείται για ωρίμανση. Σε διάστημα 4 μηνών, το τυρί είναι έτοιμο. Όταν περάσει τους 9-10 μήνες αποκτά βαθιά γεύση και χαρακτηριστικά αρώματα. Εξαιρετικό το 16μηνης παλαίωσης.
Κεφαλογραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα. Μια εξαιρετική γραβιέρα, με ήπια αλλά πλούσια γεύση.
Ανθότυρο ξερό. Ένα πολύ ιδιάιτερο τυρί, με αναφορές σε ροκφόρ που οφείλονται στη μούχλα που πιάνει εξωτερικά κατά την ωρίμανση, πικάντικο και βουτυράτο.
Τουλουμοτύρι. Ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό τυρί. "Το έφτιαχνε τα καλοκάιρια ο παππούς και το δώριζε στους φίλους τον 15αύγουστο", μας είπε ο Μανώλης.
Φρέσκια μυζήθρα (από Δεκέμβριο ως Ιούνιο).
Ξινομυζήθρα, φρέσκο λευκό τυρί με υπόξινη γεύση
Ξινότυρο, στεγνή μυζήθρα με πλούσια γεύση, ιδανική για τρίψιμο.
Κομός.

Καταστήματα πώλησης στην Αθήνα
(επικοινωνείτε τηλεφωνικά για τη διαθεσιμότητα και τα είδη που διαθέτουν)
Τα τυριά Μπαμπούνη τα βρίσκουμε στα s/m Μπαλάσκας, στο Μαντρί, Γράμμου 41 Βριλήσσια τηλ. 210 803484, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, στον Μανδραγόρα, Δ.Γούναρη 14 Πειραιάς τηλ. 210 4172961, Provence deli, Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 21ο 8981435. 

Τυροκομείο Μπαμπούνης, Αγιασσός Νάξος, 6944182019

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου