Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΗ ΦΡΙΤΖΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του Ιωάννου Φριτζαλά
Γεωπολιτικού-ιστορικού αναλυτή
 
Επί της παρούσης βρίσκομαι σε μία διαδικασία συγκεντρώσεως και αξιολογήσεως πληροφοριών από όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εν τούτοις θα προσπαθήσω να απαντήσω στις εύλογες απορίες που μού έχουν απευθυνθεί σχετικά με την χθεσινή απόπειρα ανατροπής της ισλαμικής διακυβερνήσεως στην Τουρκία.
Επειδή η 15η Ιουλίου θα αποτελέσει την πλέον κομβική ημερομηνία στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, το ζήτημα απαιτεί εμβριθέστατη μελέτη και όχι διατύπωση βεβιασμένων εκτιμήσεων (π.χ. στημένο πραξικόπημα κλπ.). Προς το παρόν, λοιπόν, έχω να παρατηρήσω, όσο το δυνατόν πιο λακωνικά, τα εξής:

1. Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόπειρα δεν διενεργήθηκε αόριστα από ένα τμήμα των ΤΕΔ, αλλά συγκεκριμένα από την Γενική Δ/νση Στρατοχωροφυλακής και από ένα τμήμα της Τουρκικής Αεροπορίας. (Προφανώς εκρίθη επιχειρησιακώς αναγκαία, καθ’ ότι η Στρατοχωροφυλακή διαθέτει αποκλειστικώς μεταφορικά ελικόπτερα)
2. Οι Δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής είναι γνωστό πως πρόσκεινται στον Fetulah Gulen και είναι αυτές που σκοπίμως και για προφανείς λόγους έχουν αναλάβει την «βρώμικη δουλειά» της εκκαθαρίσεως των κουρδικών περιοχών της ΝΝΑ Τουρκίας. Η επιφυλακτική στάση των Kilicdaroglu και Bahceli, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά και πολιτικά το αποτυχημένο κίνημα «Gezi», είναι κατ’ εμέ ενδεικτική της εμπλοκής Gulen, την "πολιτική πρόταση" του οποίου δεν θα την προτιμούσαν ιδιαιτέρως ως εναλλακτική.
3. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως ευρύτερα τμήματα των ΤΕΔ, οι οποίες τώρα εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του «δημοκρατικού πολιτεύματος», θα συντάσσονταν με τους συναδέρφους τους, εφ’ όσον διέκριναν θετική έκβαση στο εγχείρημα. Τελικώς, παρέμειναν αποστασιοποιημέναι, το εγχείρημα έμεινε εκτεθειμένο και ως εκ τούτου απέτυχε. Όσο κι αν θεωρώ δεδομένη την εμπλοκή των Ερντογάν και ΜΙΤ στην διασπορά κλίματος τρομοκρατίας (ιδιαιτέρως δε μετά τις εκλογές του περσινού Ιουνίου), μέσω ενορχηστρωμένων προβοκατόρικων ενεργειών, το εν λόγω εγχείρημα δεν αποτελεί κατ’ εμέ δική τους μεθόδευση. Μεθοδευμένη, όμως, θα είναι η χειραγώγηση της αποτυχίας του.
4. Όσο για την χώρα μας… δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι συνέπειες της γεωπολιτικής μας συρρικνώσεως και του επικείμενου δημογραφικού μας αφανισμού είναι ούτως ή άλλως δεδομένες. Ο πλέον ουσιώδης κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οι ΤΕΔ, αλλά η νεοραγιαδική νοοτροπία και ο εντός των πυλών εγκατεστημένος εχθρός, ο οποίος βάλει ήδη ανορθοδόξως.

Υ.Γ. Η δε κάλυψη του γεγονότος από τα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο ως μεταπολιτευτικός συμπλεγματισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.Συγχαρητήρια αξίζουν στο ΡΙΚ και στο ευρύ αναλυτικό πνεύμα,με το οποίο αντιμετώπισε την κατάσταση.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου