Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ

«Η Θράκη εκτός από   το δικό της Σούλι  έχει και τη δική της  Μπουμπουλίνα, την Δόμνα Βισβίζη, γυναίκα του καπετάν Χατζή –Βισβίζη  από την Αίνο της Θράκης. Γενναίοι  και ενθουσιώδεις και οι δυο  μυήθηκαν  από τους πρώτους στη Φιλική Εταιρία. Προσέφεραν  πολλά χρήματα για την Εθνική Ιδέα (πολλοί σήμερα κάνουν λόγο για τετρακόσια καράβια) και συμμετείχαν  στις ναυμαχίες του Άθω, της Λέσβου και της Σάμου, πάντα μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους.
DomnaVisvizi«Όταν κατέβαινε ο  Δράμαλης στην Πελοπόννησο οι Έλληνες θεώρησαν σωστό  να τον αντιμετωπίσουν στην Λαμία. Εκεί πήγαν ελληνικά τμήματα με επικεφαλείς τον Δ. Υψηλάντη ο Α. Βισζιζής υποστήριξε με το σκάφος του τους αμυντικούς αγώνες των Ελλήνων» σημειώνουν οι σύγχρονοι μελετητές. Όταν πέθανε την κυβέρνηση του καραβιού την πήρε η Δόμνα.  Με θάρρος ανέλαβε τη διακυβέρνηση του  και  συνέχισε τον αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας. Διακρίθηκε στην πολιορκία του Ευρίπου, συνεργαζόμενη με τον υπαρχηγό του μπρικιού Καπετάν Σταυρή.  Επιστράτευσε ακόμη και  το τελευταίο  πλοίο που της απέμεινε την «Καλομοίρα»  με 16 κανόνια και 140 άνδρες πλήρωμα και όταν πλέον το σκάφος της αχρηστεύτηκε από την πολυκαιρία το δώρισε στην κυβέρνηση, που το μετέτρεψε σε πυρπολικό.
domna_bizvizi_03Οι άνδρες του Οδυσσέα Ανδρούτσου λέγεται ότι  αποκαλούσαν  τη Δόμνα Βισβίζη:  « Ευεργέτιδα της Ελληνικής Επανάστασης». Ο  ένας της γιος, ο  Θεμιστοκλής Βιζβίζης όταν σπούδασε στη Γαλλία ενέπνευσε μια καλλιτέχνιδα η οποία φιλοτέχνησε το πρόσωπο του σε λιθογραφία ως  χαρακτηριστική ελληνική μορφή. Με την πώληση του έργου  συγκεντρώθηκαν χρήματα, φάρμακα και εφόδια  για τον αγώνα. Το έργο της Γαλλίδας ζωγράφου σώζεται έως σήμερα  στην Παλιά Βουλή της Αθήνας. «Ο ιστορικός του Αγώνα, ο Φιλημων αναφέρει την Δόμνα Βισβίζη μαζί με το όνομα της  Μπουμπουλίνας».


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
DAILY-STORIES.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου