Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΕΚΔΗΛΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Στην επιστολή διαβάζουμε:
«ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ»
«Σταθμός Γουμενίτσης 19 Απριλίου 1913
Κύριε Τζώρτζη
Κατόπιν τετραημέρου πορείας εφθάσαμεν πρό τριών ημερών ενταύθα. Ανήκω εις την εφοδιοπομπή της 10ης Μεραρχίας η οποία σταθμεύει ενταύθα. Επειδή όμως διά μουλαράς είμαι τελείως ακατάλληλος και καθίσταται η υπηρεσία για μένα αφόρητος, διά τούτο εζήτησα από τον διοικητήν μας όπως, αν είναι δυνατόν με μεταθέσουν εις το μάχιμον σώμα και ελπίζω να το κατορθώσω. Προς το παρόν όμως μένω εις την εφοδιοπομπήν.
Όλα δεικνύουν ότι θα έχωμεν πόλεμον με τους Βουλγάρους.
Παντού στρατός, προετοιμάζεται, κίνησις, μετακινήσεις πυροβολικού. όλα τα βουνά έχουν καταληφθή από στρατόν. Η Θεσσαλονίκη έχει μεταβληθεί εις απέραντον στρατόπεδον. Εντός αύτης ευρίσκεται η δευτέρα μεραρχία. ολίγον δε απ' έξω είναι η τετάρτη μεραρχία η οποία είναι παρατεταγμένη εις τάξιν μάχης, δηλαδή με προφυλακάς φιλάκια και διπλοσκοπιές.
Ίσως όλα τα μέτρα αυτά αποσοβήσουν τον πόλεμον. Οι στρατιώται όμως δεν το θέλουν. Θέλουν να γείνη πόλεμος για να δόσουν ένα μάθημα και στους Βουλγάρους τους οποίους καθώς λένε έχουν κουράγιο να τους πάνε στη Σηλυστρία. Τέτοιος ενθουσιασμός είναι πρωτοφανής. κανείς δεν γογγύζει. Ό,τι και να υποφέρουν δεν τους μέλλει. Ημπορούμεν λοιπόν να μην νικήσωμεν και να μην έχωμεν πεποίθησιν εις τέτοιον στρατόν;
Η Διεύθυνσις μου είναι Εφοδιοπομπτή 10ης Μεραρχίας σταθμόν Γουμενίτσης.
Τα μέρη εδώ είναι ευφορώτατα, νερά άφθονα. δεν είναι λοιπόν κρίμα να τ' αφήσωμεν να μας πάρουν;»







ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου