Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1955 : Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΤΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ. 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1955 ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ.

Πηγή : Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Απομνημονεύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Εκδόσεις Πελασγός Αθήνα 2013.
 
Ο Διγενής έδωσε διαταγή να γιορτάσουν στο νησί την εθνική επέτειο, παρόλο που ο δυνάστης Χάρντινγκ την είχε απαγορεύσει. Την ίδια μέρα και για να προκαλέσει ακόμη περισσότερο το εθνικό φρόνημα των αγωνιζόμενων Ελλήνων της Κύπρου, ανακοινώνει την θανατική καταδίκη του Μιχαλάκη Καραολή. Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν σ’ ολόκληρη της Κύπρο. Γράφει ο Αρχηγός στα Απομνημονεύματα του Αγώνα 1955-1959, γι’ αυτά τα γεγονότα. :
«Λόγω απαγορεύσεως των Αγγλικών Αρχών, όπως γίνουν εορταστικαί εκδηλώσεις επί τη επετείω της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρας κηρύξεως του Ιταλοελληνικού πολέμου του 1940, εδώσαμεν διαταγήν, όπως εορτασθή, παρά της απαγόρευσιν, ακόμη και έν περιπτώσει επεμβάσεως των Αρχών. Η στάσις της Κυπριακής Κυβερνήσεως(σ.σ Αγγλική διοίκηση) επί του θέματος τούτου παρέμεινε δυστυχώς, μέχρι τέλους αδιάλλακτος. Αι Βρεττανικαί αρχαί της Κύπρου, μη επιτρέπουσαι να εορτασθή η επέτειος ενός ενδόξου γεγονότος, το οποίον έσωσε τους Συμμάχους κατά τον δέυτερον Παγκόσμιον πόλεμον, εγένοντο πρόξενος σοβαρών επεισοδίων και ταραχών. Την 27ΗΝ Οκτωβρίου εις Λεμεσόν ερρίφθησαν βόμβαι υπό διαδηλωτών κατά του κτηρίου του στρατιωτικού σταθμού και επυροβολήθησαν υπ’ αυτών στρατιωτικά αυτοκίνητα, ενώ ο στρατός έρριψε πυροβολισμούς και έκαμε χρήσιν δακρυγόνων. Εις Λάρνακα μαθηταί συνεκρούσθησαν με τας δυνάμεις ασφαλείας και χειροβομβίς ερρίφθη υπό διαδηλωτών εις την αυλήν του στρατικού σταθμού. Την 28ην Οκτωβρίου, ως εάν αι Αρχαί ήθελαν να επιτείνουν ακόμη περισσότερον την έκρυθμον κατάστασιν και να εξοργίσουν τα πλήθη, εξέδωκαν την πρώτην θανατικήν καταδίκην εναντίον του νεαρού ήρωος Μιχαήλ Καραολή. Το γεγονός τούτο, καθώς και η απαγόρευσις του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, έδωσαν νέαν αφορμήν εις διαδηλώσεις με αποτελέσματα αιματηρά. Ήτο πλέον προγανές, ότι ο δυνάστης ήθελε να καταπνίξη τον εθνικόν εορτασμόν εις το αίμα. Ούτω, εις την κωμόπολη Μόρφου ερρίφθησαν κατά εορταζόντων πυροβολισμοί και ετραυματίσθησαν τρείς νέοι, ων εις σοβαρώς. Εις τα Βαρώσια υπερχίλια πρόσωπα συνελήφθησαν κατά την διάρκειαν αιματηρών συγκρούσεων. Εις Λευκωσίαν η οδός Λήδρας και η πλατεία Μεταξά απέβησαν σκηναί σοβαρών αιματηρών συγκρούσεων. Παρά ταύτα το ηθικόν των ημετέρων διετηρήθη ακμαιότατον, ενώ ο Βρεττανικός στρατός εδείκνυε καταφανή σημεία κάμψεως, ή δέ αστυνομία εξηφανίζετο εκ του προσκηνίου.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου