Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΚΑΙ ΟΙ...«ΨΑΛΜΟΙ» ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Χρησιμοποιώντας φράσεις-κλειδιά και εκφράσεις που δεν μπορούν να παρερμηνευτούν, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε για τελευταία – όχι έσχατη – φορά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να «λογικευτεί».
Του τηλεφωνήματος προηγήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο όπου εξετάσθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μιας κρίσης στις σχέσης της Ελλάδας με το δυτικό σύστημα ασφαλείας, καθώς οι τεταμένες σχέσεις της Αθήνας με τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν από καιρό δημιουργήσει ρήγματα, τα οποία θα αργήσουν να κλείσουν.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους τις υπερφίαλες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=131346) και εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μιας προσχεδιασμένης ρήξης της αριστερής κυβέρνησης και συγκεκριμένα την πιθανότητα (σ.σ. μικρή σήμερα) μεγέθυνσης της κρίσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία εχθρικού κλίματος κατά της δυτικής συμμαχίας με αφορμή την ασυμφωνία με την ηγεσία της ΕΕ.
Το Πεντάγωνο ωστόσο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της δυσχερούς ελληνικής θέσης, από περιφερειακές δυνάμεις και οργανώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει «θερινούς εφιάλτες» στους επιτελείς των ΗΠΑ, οι οποίοι ασχολούνται με γεωπολιτικές προβλέψεις.
Καλά πληροφορημένοι κύκλοι θεωρούν ότι η προεδρική (για πολλοστή φορά) παρέμβαση δεν θα πρέπει να εκληφθεί από την Αθήνα, απλώς ως μια ένδειξη ανησυχίας για την μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά να επισημανθεί πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το επίπεδο διαφωνίας με την ΕΕ είναι συγκεκριμένο και εστιασμένο στην επίτευξη λύσης και δεν υφίσταται κάποια άλλη σχεδίαση, η οποία θα δημιουργούσε παρεξηγήσεις.
Με απλά λόγια οι Αμερικανοί θα αντιμετώπιζαν αλλιώς το πρόβλημα Ελλάδα, αν αποκτούσαν βάση οι υποψίες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει σκοπίμως τη θέση της γιατί επιδιώκει να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εντελώς εξωπραγματική ή μήπως όχι;
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποκαλύψουν πολλά….



http://www.defence-point.gr/news/?p=132475

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου