Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΙΟΥΛΙΟΣ 1955 : Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ

Πηγή: Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιγραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997
 

Ο Διγενής στις 16 Ιουλίου 1955 και για λίγες μέρες θα μετακινηθεί απο την Κακοπετριά στην Κυπερούντα προκειμένου να επιθεωρήσει την ομάδα του Ρένου Κυριακίδη(Ρωμανού). Επίσης κατά την εκεί παραμονή του θα έβλεπε όλους τους αντάρτες της περιοχής που ήταν μέλη της Οργάνωσης.
Στην Κυπερούντα ο Αρχηγός έμεινε στο σπίτι του του Θεοδόση Παπαχριστοδούλου που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ απο τα τέλη του 1954. Ο Διγενής αξιοποίησε την συμμετοχή του Παπαχριστοδοόυλου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι ώστε να συμμετέχει στον ένοπλο κίνημα που προετοίμαζε.
Με τον Ρένο Κυριακίδη(Ρωμανό) ο Διγενής εξέτασε την περιοχή με λεπτομέρεια και καθόρισαν την πορεία την ομάδας αφού ο Αρχηγός την θεωρούσε απο τις πιο δυνατές σε έμψυχο υλικό και εφόδια. Μαζί ετοίμασαν τα σχέδια για την ενέδρα στο δρόμο Κυπερούντας-Χανδριών στην τοποθεσία Πεύκος σε χρόνο που θα καθόριζαν αργότερα. Μετά το χτύπημα οι αντάρτες θα αποσύρονταν βόρεια των Σπηλέων όπου υπήρχαν έτοιμα κρησφύγετα με τα απαραίτητα τρόφιμα.
Τους αντάρτες της περιοχής ο Διγενής του είδε στο σπίτι του Μιχαήλ Ρωσσίδη. Ο Αρχηγός του μίλησε μέσα απο την ψυχή του και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες του Αγώνα όσο ν’αφορά τον τρόπο ζωής στα βουνά, τις θυσίες που πρέπει να καταβάλλουν καθώς και την απαραίτητη εχεμύθεια που είναι απαραίτητη σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια αφού οι προδοσίες ήταν κατά τον Διγενή ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα γι αυτό και πρέπει να είναι αμείλικτοι προς τους προδότες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου