Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Ιωάννης Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής
 
Ιστορική ημέρα στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 97,67% των ψήφων, το κουρδικό HDP εισέρχεται για πρώτη φορά στην Βουλή με ποσοστό έκπληξη 13,02 % και 79 έδρες! Συνέπεια αυτού του σεισμικού αποτελέσματος το κυβερνών επί 13 συνεχή έτη ΑΚΡ των Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς συγκέντρωσε 40,8% και 258 έδρες. Οι πρώτες δηλώσεις του ΑΚΡ δείχνουν ακραία πόλωση στην γείτονα, καθώς αρνούνται να συμπράξουν με άλλο κόμμα και ζητούν την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Η αστάθεια αποτελεί πλέον γεγονός εκ της οποίας ελλοχεύουν πολλά για την περιοχή μας. Το κουρδικό εισήλθε πλέον στην πιο καθοριστική του φάση, ενώ οι ισλαμιστές νεο-Οθωμανοί αντιλαμβάνονται πια το κόστος από το βάρος της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ/Ισραήλ σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Αν. Μεσογείου, τις στενές στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία (turkish stream) και την αλαζονεία του καθεστώτος που ήθελε να απελευθερώσει την.... Ιερουσαλήμ. Σε όλα αυτά προσθέτουμε και την σύγκρουση με τον Γκιουλέν και ως επιστέγασμα την αποτυχία της συνεργασίας με τους Κούρδους. Περάστε, ξαπλώστε άνετα στην προκρούστεια γεωπολιτική κλίνη όπως αρχικώς την περιέγραψε το σχης ε.α. Ralph Peters.
Υ.Γ. ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθώς το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως θερμό και για τις δύο όχθες του Αιγαίου...
Συμπέρασμα: Μήνυμα ΗΠΑ προς Αθήνα, θα σας στηρίξουμε όσο χρειάζεται για να παραμείνετε στην ευρωζώνη, καθώς είστε το μοναδικό σταθερό γεωστρατηγικό έρεισμα της ευρύτερης περιοχής. Αρκεί να μην δείξετε εμμονές και αριστερίστικες ιδεοληψίες και αυτοκτονήσετε... (π.χ. ρωσοτουρκικός αγωγός).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου