Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ι.ΜΕΤΑΞΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ, ΤΗΝ 18η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941 - ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ

(Διαβιβάστηκε δια του Βρεττανού Πρεσβευτού Σερ Μάικελ Πάλαιρετ).

Είμεθα αποφασισμένοι να αντιμετωπίσωμεν καθ΄οιονδήποτε τρόπον και με οιασδήποτε θυσίας ενδεχομένην γερμανικήν επίθεσιν, αλλά ουδόλως επιθυμούμεν να την προκαλέσωμεν, εκτός εάν η Μεγάλη Βρεταννία θα ηδύνατο να μας παράσχη  εις Μακεδονίαν την απαιτούμενην βοήθειαν.

Εξεθέσαμεν δια μακρών εις τον στρατηγόν Ουέιβελ ποία θα έπρεπε να είναι η έκτασις της βοήθειας αυτής. Η προσφερόμενη βοήθεια (24 πυροβόλα εκστρατείας, 12 βαρέα πυροβόλα, περί τα 40 αντιαεροπορικά πυροβόλα, 34 αντιαρματικά πυροβόλα και 65 άρματα μεσαία ελαφρά) είναι απολύτως ανεπαρκής, ασχέτως και της πλήρους απουσίας δυνάμεων πεζικού.

Συνεπώς, ενώ η μεταφορά της δυνάμεως ταύτης εις Μακεδονίαν θα απετέλει πρόκλησιν, η οποία θα επέφερε την άμεσον επίθεσιν εναντίον μας των Γερμανών και πιθανώς και των Βουλγάρων, η ανεπάρκεια της δυνάμεως αυτής θα καθίστα ασφαλή την αποτυχίαν της αντιστάσεώς μας.

 Επιπλέον, μας εδηλώθη κατηγορηματικώς ότι η Γιουγκοσλαυία, διατεθειμένη σήμερον να αμυνθή κατά ενδεχομένης διαβάσεως του γεμανικού στρατού  δια του εδάφους της, θα απέσυρε την διαβεβαίωσιν ταύτην εις περίπτωσιν γερμανικής επιθέσως προκαλουμένης υπό της αποστολής βρεταννικών στατευμάτων εις Μακεδονίαν.

Δια τους λόγους αυτούς, προτιμώμεν την λύσιν την οποίαν υπεδείξαμεν κατά τας συνομιλίας μας με τον στρατηγόν Ουέιβελ: να μελετήσωμεν από κοινού, ημείς δε οι Έλληνες και να πραγματοποιήσωμεν τας αναγκαίας προπαρασκευάς προς μεταφοράν Βρεταννικών στρατευμάτων, κατά τρόπον μη επισύροντα την προσοχήν των Γερμανών, τουθ’ όπερ είναι δυνατόν. Εξ’ άλλου, η μεταφορά της Βρεταννικής ταύτης δυνάμεως προς την Μακεδονίαν δεν θα ελάμβανε χώραν παρά εάν τα γερμανικά στρατεύματα, διαβαίνοντα τον Δούναβιν ή τα σύνορα της Δοβρουτσάς, εισήρχοντο εις Βουλγαρίαν.

Ο κίνδυνος μιας εχθρικής προελάσεως τόσον ταχείας ώστε να ματαιώσει την Αγγλικήν βοήθειαν, θα ηδύνατο να αποφευχθή δια σοβαράς και επιμελούς προπαρασκευής της εκτελέσεως των μεταφορών, ελλείψει της οποίας ούτε ο στρατηγός Ουέιβελ ήτο εις θέσιν να γνωρίζη τον απαιτούμενον χρόνον δια την μεταφοράν των εν λόγω βρεταννικών δυνάμεων εις Μακεδονίαν.

Είναι αυτονόητον ότι η οργάνωσις της στρατηγικής ταύτης εφεδρείας και των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να είναι τοιαύτη ώστε η αποστολή των εν λόγω δυνάμεων  να δύναται να γίνη καθ’ οιανδήποτε στιγμήν. Αυτή είναι, άλλως τε, και η έννοια της στρατηγικής εφεδρείας. Πάντως θα έδει να οργανωθή ισχυρά αεροπορική δύναμις, άνευ της οποίας η απόβασις εις τους μακεδονικούς λιμένας θα καθίστατο εις άκρον δυσχερής, αεροπορική δύναμις την οποίαν δεν διαθέτει επί του παρόντος ο στρατάρχης της αεροπορίας Λόγκμορ.

Είναι φανερόν ότι τα λεχθέντα δεν θεραπεύουν την ανεπάρκειαν της εν λόγω δυνάμεως, της αποσταλησομένης κατά την προμνησθείσαν στιγμήν. Δια τούτο, επισύρομεν όλως ιδιαιτέρως την προσοχήν της Βρετανικής Κυβερνήσεως επί του γεγονότος ότι το πρόβλημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν δύναται να αντιμετωπισθή δια των παρουσών εις Μέσην Ανατολήν δυνάμεων. Ημείς θα πράξωμεν μέχρι τέλους το καθήκον μας, Εις την Βρεταννικήν Κυβέρνησιν αποκειται να λάβη υπ’ όψει τας υποδείξεις μας, φίλων αφωσιωμένων και πιστών.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Εστάλει απο την κα Ιωάννα Φωκά-Μεταξά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου