Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΡΗΤΗ : ΕΝΝΕΑ ''ΟΙΚΟΠΕΔΑ'' ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωράει στην μαζική οικοπεδοποίηση της περιοχής ενδιαφέροντος, αλλά και στη χάραξη μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων ειδικά στην εν λόγω περιοχή.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Εννέα μεγάλα οικόπεδα νότια της Κρήτης αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγαλυτέρων εταιριών εξόρυξης υδρογονανθράκων, και να βάλουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκοσμίων ενεργειακών εξελίξεων.
Όπως έχουμε αναφέρει  το σημαντικότερο όλων αναφορικά με τη έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι η Αθήνα να προχωρήσει:
(1) Σε μία μαζική «οικοπεδοποίηση» της περιοχής του Ιονίου και του Λιβυκού πελάγους ενώ είχαμε αναφέρει και τον μαγικό αριθμό «20»
(2) Να δημιουργήσει μεγάλα οικόπεδα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έτσι ώστε να προσελκύσει και μεγάλες εταιρίες επενδυτές
Το να θεωρήσουμε την προαναφερόμενη ανάλυση ως «προφητική» δεν έχει κανένα νόημα, πέραν του να θυμίσουμε, ότι στόχος  είναι να ενημερώνουμε τους φίλους  έγκυρα, έγκαιρα, με την απαραίτητη μετριοπάθεια, αλλά και αιχμηρά, όταν πρόκειται για θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η εκτίμηση των ειδικών του χώρου αναφορικά με την ευχάριστη εξέλιξη που είχαμε χθες, είναι πως τελικά πρυτάνευσε η λογική και πως οι σύμβουλοι του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή το γαλλικό BEICIP και η Νορβηγική PGS, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην οριοθέτηση των οικοπέδων αυτών.
Ακόμα όμως και σήμερα δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την παρατήρηση και ανησυχία των ειδικών αναφορικά με την από εδώ και πέρα πορεία του θέματος. Η εκτίμηση που διατυπώνεται, είναι πως η υπάρχουσα πετρελαϊκή νομοθεσία είναι ανεπαρκής και αποτελεί πρόβλημα αναφορικά με τις εργασίες δυνητικών επενδυτών σε «βαθειά νερά». Αυτό σε συνδυασμό με την εκ των πραγμάτων απειρία σε ανάλογα θέματα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Είναι προφανές πως η ημέρα κατά την οποία πολλοί επιστήμονες και αναλυτές αισθάνονται δικαιωμένοι όταν μιλούσαν για την σπουδαιότητα της περιοχής νότια της Κρήτης και κάποιοι τους λοιδορούσαν δεν προσφέρεται για κριτική και γκρίνια.
Όμως, το να σημειώσουμε πως το «παιχνίδι» για το φυσικό αέριο της Ελλάδας μόλις αρχίζει και πως τα εμπόδια -εκούσια και ακούσια- θα είναι πολλά, δεν αποτελεί γκρίνια, αλλά μία παρατήρηση την οποία όλοι θα πρέπει να έχουμε «στο πίσω μέρος» του μυαλού μας, τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

http://www.defence-point.gr/news/?p=106040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου