Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

10 ΜΑΪΟΥ 1956 : Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ήταν οι πρώτοι εθνομάρτυρες που δολοφονήθηκαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην Κύπρο μας. Ο Μιχαλάκης Καραολής, αθλητής του ΑΠΟΕΛ, ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τις γραμμές της ΕΟΚΑ και συμμετείχε στον αγώνα μέσα από την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη. Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου εκτέλεσαν τον προδότη αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που συμμετείχε σε συγκέντρωση του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου κατάφερε να διαφύγει, όμως ο Καραολής συνελήφθη από τους Βρετανούς, με τη βοήθεια των κομμουνιστών του ΑΚΕΛ και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Βασανίστηκε, αλλά δεν αποκάλυψε τους συναγωνιστές του.
Ο Ανδρέας Δημητρίου διετέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τους Βρετανούς στην Αμμόχωστο, προωθώντας τον σε ανταρτικές ομάδες της ΕΟΚΑ. Κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.
Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Μια ημέρα πριν, στην Αθήνα, τέσσερις άνθρωποι, τρεις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους, στη διάρκεια συγκρούσεων στο περιθώριο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την απόφαση εκτέλεσης των ΕΛΛΗΝΩΝ αγωνιστών. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου