Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΥΠΕΛ : ΜΑΧΗ ΟΧΥΡΟΥ ΛΙΣΣΕ

Την 1η Μαρτίου 1941, η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα Γερµανίας –Ιταλίας και επέτρεψε την είσοδο των Γερµανών στο έδαφός της. Η Ελλάδα τότε, αν και πολεµούσε εναντίον των Ιταλών στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, απεφάσισε να αµυνθεί και εναντίον των Γερµανών. Στην περιοχή, αµύνεται το 26ο Σύνταγµα Πεζικού της 7ηςΜεραρχίας, κατέχοντας και τα οχυρά ΝΤΑΣΑΒΛΗ, ΛΙΣΣΕ, ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ, ΟΥΣΟΓΙΑ, ΚΑΣΤΙΛΟ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΠΑΡΝΤΙΣΕΒΑ.
Τα ξηµερώµατα της 6ηςΑπριλίου 1941 αρχίζει η γερµανική επίθεση από μονάδες της 72ας Μεραρχίας µε υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας προσβάλλοντας τα ελληνικά τµήµατα προκαλύψεως. Στις 11.00 οι Γερµανοί φτάνουν µπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ για να παραβιάσουν τη στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσµατικά και καθηλώνονται µε σοβαρές απώλειες. Στις 7,8 και 9 Απριλίου οι Γερµανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις καταλήψεως των οχυρών χωρίς κανένα αποτέλεσµα. Επικοί αγώνες γίνονται πάνω και γύρω από τα οχυρά από τους υπερασπιστές τους. Καµιά περιγραφή, όσο λεπτοµερής και αν είναι και κανένα σχήµα λόγου δεν θα ήταν ικανά να αποδώσουν το απαράµιλλο θάρρος, την περιφρόνηση προς τον θάνατο, την ανδρεία και τη λεβεντιά της ελληνικής ψυχής. Όσες  φορές κατόρθωσαν οι Γερµανοί να εισέλθουν εντός των υπογείων στοών των οχυρών, ο αγώνας ελάµβανε δραµατική τροπή, καθώς οι ηρωικοί υπερασπιστές  µε αυτοθυσία και ηρωισµό κατόρθωναν να τους εξοντώσουν ή να τους συλλάβουν.
Το πρωί της 10ης Απριλίου τα οχυρά παραµένουν ανέπαφα. Όµως µετά από τη ραγδαία κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής αντιστάσεως, που επέτρεψε την υπερκέραση της τοποθεσίας Μπέλες -Νέστος και την ταχεία προέλαση των γερµανικών τεθωρακισµένων προς τη Θεσσαλονίκη, επήλθε η µοιραία συνθηκολόγηση. Οι ελληνικές απώλειες, κατά τον παραπάνω τετραήµερο αγώνα των οχυρών, υπήρξαν σχετικά µικρές, ενώ οι αντίστοιχες των Γερµανών σηµαντικές.
Οι µαχητές των οχυρών, σε όλα ανεξαίρετα τα κλιµάκια, πολέµησαν ισάξια µε τους συναδέλφους τους του Ελληνοιταλικού Μετώπου. Οι ίδιοι οι Γερµανοί, εξέφρασαν το θαυµασµό για την ανδρεία και µαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού.

http://stratistoria.wordpress.com/
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου