Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ (ΜΗ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤE :

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435


facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Πηγή: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ
Εκδόσεις Ερωδιός

Η Ελληνική Πολιτική Φιλοσοφία είναι κατά το μέγιστο και αξιολογώτερο τμήμα της, αριστοκρατική και αντι-δημοκρατική.
α) Απορρίπτει την λογική του αριθμού (πλειοψηφία) και δέχεται την ισότητα μόνον κατ΄αναλογίαν=ο καθείς αναλόγως πρός την αξία του. 
β) Καταδικάζει την λεγόμενη <<λαϊκή κυριαρχία>> ως δεσποτεία  των δημαγωγών, οχλοκρατία και αναρχία, που επιφέρει έν τέλει την τυραννία.
γ) Άριστο πολίτευμα θεωρείται η εξουσία των εναρέτων που είναι συνάμα και κάτοχοι της τέχνης του κυβερνάν (=πολιτικής επιστήμης).
δ) Η γνώμη των πολιτικώς αδαών δεν έχει αξία στην πολιτική, όπως η γνώμη των αδαών περί την ιατρική η την ναυτική τέχνη είναι άνευ αξίας στα θέματα υγείας η ναυσιπλοΐας.
ε) Πρέπει να κυβερνούν οι (πολιτικοί) φιλόσοφοι.Όμως οι φιλόσοφοι δύσκολα μπορούν να γίνουν <<βασιλείς>>. Γι' αυτό, στην πράξι, το προτιμώτερο πολίτευμα είναι το βασιλικόν με δύο πρϋποθέσεις.Ο βασιλεύς να προέρχεται εκ των Αρίστων και να περιβάλλεται από σοφούς συμβούλους.

Κατά τον Αριστοτέλην, εν τελευταία αναλύσει, κάθε σύστημα είναι καλό η κακό εφ΄όσον οι κυβερνώντες είναι καλοί η κακοί.
<<Όταν ΄ένας η οι ολίγοι η οι πολλοί κυβερνούν πρός το κοινόν συμφέρον, οι Πολιτείες είναι ορθές, ενώ όταν ασκούν την εξουσία πρός το συμφέρον τους είναι παρεκβάσεις>>.(Πολιτικά ΙΙΙ,ε΄,7β).
Ορθά λοιπόν καθεστώτα είναι, κατά τον Αριστοτέλην, η βασιλεία, η αριστοκρατία και η πολιτεία.όπου ο ένας, οι ολίγοι η οι πολλοί μπορούν να κυβερνήσουν πρός το ΚΟΙΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. 
Κακά είναι οι εκτροπές των δηλαδή η τυραννίς, η ολιγαρχία και η δημοκρατία, διότι σ΄αυτά αδύνατον να εξυπηρετηθή το ΚΟΙΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.Ποιός κυβερνά όχι για το ίδιον αλλά για το κοινόν συμφέρον; Ασφαλώς ο ανώτερος σε ήθος, πνεύμα, ικανότητες, δηλαδή ο Άριστος.

Παραθέτω ένα ανέκδοτον:Ο Αριστείδης έθετε συνεχώς υποψηφιότητα για στρατηγός και ουδέποτε εξελέγετο. Ο λόγος ήταν ότι δεν έκανε εξυπηρετήσεις, δεν έδινε υποσχέσεις και δεν κολάκευε τους ψηφοφόρους.Κάποτε άλλαξε τακτική και τα έκανε όλα αυτά.Τότε, εξελέγη. Όταν τον ωδήγησαν εν θριάμβω στο βήμα, είπε: <<ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΣΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΨΗΦΙΖΑΤΕ>>!


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου