Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΚΑ-ΜΕΤΑΞΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ 1940


Γενικά το όνομα Βίβλος, ακολουθούμενο μετά επιθέτου δηλωτικού χρώματος, π.χ. Λευκή, Κυανή, Ερυθρά έχει καθιερωθεί στο Διεθνές Δίκαιο να ονομάζεται το σύνολο εγγράφων που εκδίδουν οι Κυβερνήσεις σε μορφή βιβλίου, τα οποία σχετίζονται με μεγάλης σημασίας θέματα.

Η Λευκή Βίβλος αποτελεί την επίσημη έκδοση των διπλωματικών εγγράφων, που εκδόθηκαν από το Βασιλικό Υπουργείο των Εξωτερικών, στην ΑΘΗΝΑ το 1940, με τίτλο: «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Τα διπλωματικά αυτά έγγραφα πιστοποιούν και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά κράτησε απόλυτη στάση ουδετερότητας και ότι η Ιταλία του Μουσολίνι είχε την απόλυτη ευθύνη ως επιτιθέμενη χώρα εναντίον ουδέτερης χώρας. Βάσει αυτών η εμπλοκή της Ελλάδος στην Παγκόσμια σύρραξη βαρύνει αποκλειστικά τη Φασιστική Ιταλία, με την ύπουλη κατά της Ελλάδος επίθεση την 28η Οκτωβρίου 1940.

Ο Ιωάννης Μεταξάς φρόντισε ως Υπουργός των Εξωτερικών την έγκαιρη συλλογή μετάφραση και εκτύπωση αυτών των εγγράφων, στα ελληνικά και στα γαλλικά, και την προώθηση τους σε Ελληνικές και ξένες Πρεσβείες, τόσο των Συμμάχων όσο και του Άξονα. Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα για ενημέρωση στρατού και πολιτών. Ο Ιωάννης Μεταξάς όντας σίγουρος για την τελική Νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων ήθελε να διασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τη θέση της Ελλάδος και να προετοιμάσει τα πνεύματα για τις μελλοντικές εθνικές διεκδικήσεις όταν θα τελείωνε ο Πόλεμος. Η νικηφόρα συμμετοχή της Ελλάδος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε σαν αποτέλεσμα την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων την σχετική συζήτηση είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς με τους Άγγλους τον Δεκέμβριο του 1940.



Η Ιταλική επίθεσις κατά τής Ελλάδος - Η Λευκή Βίβλος 1940 στα Ελληνικά.
http://ioannismetaxas.gr/ItalikiEpithesiIndex.pdf

L' agression de l' Italie contre l' Grece - Η Λευκή Βίβλος 1940, στά Γαλλικά.
http://ioannismetaxas.gr/AgressionItalienneIndex.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου