Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η ΚΑΤΑΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΥΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΝΟΙΧΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ

Αθήναι, πρωί της 28ης Απριλίου 1941. Η πρωτεύουσα της Ελλάδος έχει κατακτηθεί από την 27η Απριλίου. Γερμανοί αξιωματικοί εισέρχονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και με έκπληξη βλέπουν ότι το κτίριο είναι εντελώς ... άδειο. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος από τα πολύτιμα εκθέματα του ... Οι Γερμανοί αξιωματικοί ρωτούν τους φύλακες και τους αρχαιολόγους που βρίσκονται τα αρχαία και εκείνοι τους απαντούν ότι τα αρχαία είναι εκεί όπου όλοι γνωρίζουν ... κάτω από τη γη.

Παραδόξως, η απάντηση ήταν ειλικρινής! Ήδη από το 1937 η κυβέρνηση Μεταξά είχε ξεκινήσει αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκπονηθεί από κοινού ένα πλήρες σχέδιο διαφύλαξης των αρχαίων από τις αεροπορικές επιδρομές και από το ενδεχόμενο των οδομαχιών εντός των πόλεων. Έτσι, με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ξεκίνησε η επιχείρηση διαφύλαξης των αγαλμάτων με την κατάχωση τους εντός του δαπέδου των αιθουσών ή στις αυλές του μουσείων ή σε περιφραγμένες αυλές και υπόγεια δημόσιων ιδρυμάτων.

Όταν λοιπόν οι Γερμανοί αξιωματικοί περπατούσαν στις κενές αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο, γυρεύοντας τα αγάλματα, αυτά βρίσκονταν κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια τους ...

Στη φωτογραφία: Η κατάχωση του Κούρου του Σουνίου στο όρυγμα που είχε διανοιχθεί μπροστά από το βάθρο του.


Απο τον Ιωάννη Σταματίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου