Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


7762 nΠολύς κόσμος συγκεντρώθηκε σήμερα στον ΙΝ Αρχαγγέλου Μιχαήλ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες της κοινότητας, που έπεσαν το 1974 τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι. Οι ήρωες του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς: ο λοχίας Καταδρομών Αναστάσης Πίττας, ο δεκανέας Χριστόφορος Γιατρού και ο συνταξιούχος δάσκαλος και λογοτέχνης, στέλεχος της Πολιτικής Άμυνας, Κώστας Μοιράνθης Χατζηγιάννης.
Ο λοχίας, κατετάγη στις 20 Ιανουαρίου 1974 στις Δυνάμεις Καταδρομών. Στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, έλαβε μέρος στη νυκτερινή επιχείρηση για την κατάληψη του υψώματος του Αγίου Ιλαρίωνα. Έπεσε στις 22 Ιουλίου, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, χτυπημένος από ριπή πολυβόλου, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον τραυματισμένο συμμαχητή του, πιστός στον όρκο που έδωσε στην πατρίδα.
Ο δεκανέας Χριστόφορος Γιατρού, είχε απολυθεί από την Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974. Όμως, όταν άρχισε η εισβολή, έδωσε αμέσως το παρών για να υπερασπιστεί την πατρίδα. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός, στο «Πέντε Μίλι», στο σημείο απόβασης των Τούρκων. Τραυματίστηκε στην ανταλλαγή πυρών, βρήκε αρχικά καταφύγιο στο χωριό Ελιά, όπου και εγκλωβίστηκε από τους Τούρκους, βασανίστηκε απάνθρωπα μαζί με άλλους 40 αιχμαλώτους και απέπνευσε στις 21 Ιουλίου 1974. Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο και η ταφή των λειψάνων του έγινε στις 2 Αυγούστου 2008.
Ο δάσκαλος Κώστας Μοιράνθης, δολοφονήθηκε από τους Τούρκους κατά την προέλασή τους προς την Κερύνεια, ενώ μετέφερε φαγητό στους Έλληνες στρατιώτες που μάχονταν εκεί.
Σημειώνουμε ότι ακόμα αγνοούνται οι καταδρομείς Σάββας Μαλεκκίδης και ο στρατιώτης Δήμος Δημοσθένους από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς.


http://www.elkosmos.gr/ethnika-themata/ethnika-themata/cyprus/13022-2013-07-14-15-16-38.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου