Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Κυριακήν 26ην Μαΐου 2013, και ώραν 10:30 π.μ. η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, συνεχίζουσα την παράδοσιν, μετά από την αρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν, τελεί εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιερατικόν Μνημόσυνον, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, προς τιμήν και μνήμην του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος την 29ην Μαΐου 1453 εφονεύθη μαχόμενος και ανθιστάμενος ηρωϊκώς εις τους επιδρομείς και επιδόξους κατακτητάς της Βασιλίδος των πόλεων.
Μετά του ηρωϊκού και μάρτυρος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ένδοξον Πρωτεύουσαν αξιωματούχοι και άνδρες, ιερός κλήρος και λαός πολύς.
Το μνημόσυνον τελείται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ηρωϊκού χριστιανού αυτοκράτορος και υπέρ των ψυχών πάντων των μετ' αυτού πεσόντων. Η ειρηνική και οφειλετική αυτή εκδήλωσις της τοπικής εκκλησίας μας, της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε συμπρωτεύουσα της Κωνσταντινουπόλεως, υπαγορεύεται από το ιστορικόν χρέος προς τους προγόνους μας και από την αναγκαιότητα εξ αιτίας των καιρών να προβάλλωνται τα μεγάλα παραδείγματα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας αυτών προς μίμησιν υπό πάντων .
Εις το ιερόν Μνημόσυνον προσκαλούνται να συμμετάσχουν πάντες όσοι επιθυμούν εκ των Αρχών, ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

http://www.elkosmos.gr/epikairotita/h-/kathimerinotita/12843-2013-05-24-19-04-06.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου