Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ (~490 - 429 π.Χ.)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πέθανε εκεί κατά την επιδημία της πανούκλας που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της πόλης. Ο άριστος ρήτορας Περικλής ανέλαβε περί το 462-461 της ηγεσία της Αθήνας με απόφαση της εκκλησίας του Δήμου και σε συνεργασία με τον Εφιάλτη του Σοφωνίδου (*) και τον Αρχέστρατο, στους οποίους οφείλεται και η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αθήνα, αφαίρεσε από τον ολιγαρχικών αποκλίσεων 'Αρειο Πάγο την εποπτεία για τη διοίκηση και τους υπαλλήλους και την ανέθεσε στο συμβούλιο των πεντακοσίων. Εισήγαγε το μισθό για το συμβούλιο και τους δικαστές και εισηγήθηκε την επέκταση του δικαιώματος ψήφου και υποψηφιότητας και στην τρίτη τάξη των Αθηναίων, τους (φτωχούς) ζευγίτες. 
Από το 443 μέχρι το 429 εκλέγεται ο Περικλής κάθε χρόνο στρατηγός και υπό την ηγεσία του αναδείχθηκε η Αθήνα σε δεσπόζουσα στρατιωτική δύναμη, επι κεφαλής της ναυτικής συμμαχίας. Αυτή η ναυτική κυριαρχία είχε αρχίσει μεν με τη διακυβέρνηση από τους ολιγαρχικούς Αριστείδη και Κίμωνα, αλλά κυρίως ο Περικλής, οδήγησε την πόλη στο αποκορύφωμα της δύναμης και στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα» της ιστορίας της, κατά τον οποίο έγινε η Αθήνα το πρώτο πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας και το ισχυρότερο ναυτικό κράτος. Ήδη το 478 είχε ιδρυθεί η ναυτική συμμαχία της Δήλου, στην οποία οι πόλεις-μέλη ήταν τυπικά ισότιμες, ουσιαστικά όμως ήταν υποταγμένες στους Αθηναίους. Όλες οι πόλεις έπρεπε να υιοθετήσουν την αθηναϊκή δημοκρατία ως μόνιμο πολίτευμά τους και όποια πόλη αποχωρούσε, επαναφερόταν στη συμμαχία με στρατιωτικά μέσα. Έτσι, όταν η Σάμος εκδήλωσε στα χρόνια 441-40 την πρόθεση να περάσει στο στρατόπεδο των Λακεδαιμονίων, οι Αθηναίοι έστειλαν εναντίον της το στόλο υπό τον Περικλή και το Σοφοκλή, οι οποίοι κατέσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού. 
Το 431 π.Χ. εισέβαλαν οι Σπαρτιάτες στην Αττική και κατέστρεψαν την ύπαιθρο χώρα, ξεκινώντας τον οδυνηρό για τον αρχαίο ελληνισμό «πελοποννησιακό πόλεμο». Το χειμώνα του ίδιου χρόνου έθαψαν οι Αθηναίοι τους πρώτους νεκρούς τους και ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο «Επιτάφιο», που διέσωσε ο Θουκυδίδης στα γραπτά του. Με το λόγο αυτό που αποτελεί μέχρι σήμερα ανάγνωσμα στα σχολεία, ο Περικλής δεν δικαιολογεί την ηγετική θέση της Αθήνας στον ελληνόφωνο χώρο, αλλά την ποιότητα και το μεγαλείο της Δημοκρατίας της. Ο πελοποννησιακός πόλεμος μπορεί φαινομενικά να αφορούσε τον ανταγωνισμό μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων για τον έλεγχο στην ξηρά και στη θάλασσα, στην πραγματικότητα ήταν όμως αντίδραση των ολιγαρχικών στα δημοκρατικά καθεστώτα της Αθήνας και των συμμάχων της. 
(*) Να μη γίνει σύγχυση με τον Εφιάλτη Τραχίνιου, που πρόδωσε στους Πέρσες τα περάσματα των Θερμοπυλών.


http://sfrang.com/selides/mm1/html/Perikles.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου