Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ - ΓΑΛΛΙΑ : ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ...


Το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει η υπογραφή των συμβολαίων με τη γαλλική εταιρία Total, ώστε να προχωρήσει σε έρευνες για την εξεύρεση αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» 10 και 11 εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Μετά από αυτή την εξέλιξη προφανώς οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη διενέργεια ερευνών με το σκάφος που προμηθεύτηκε από τους Νορβηγούς φαντάζουν λίγο ως τραγική ειρωνεία, αφού οι Γάλλοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσουν να μεταφέρουν στην περιοχή ομάδα μάχης με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ». Με τον γνωστό γνήσιο θρασύδειλο τρόπο, η Τουρκία βέβαια αποφεύγει να συγκρουστεί με τη Γαλλία, μιλώντας για τα γειτονικά οικόπεδα, 1, 4, 5, 6 και 7, αλλά και στο οικόπεδο νούμερο 12 που το θεωρεί ΑΟΖ των κατεχομένων!
Η ελλαδική πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει την εξέλιξη και να συντονίσει τις κινήσεις της και τη στρατηγική της με τους Γάλλους και τους Ισραηλινούς, αφού είναι γνωστό ότι οι απειλές της Τουρκίας αφορούν και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία με τις επόμενες κινήσεις να καταδειχθεί ο θρασύδειλος χαρακτήρας των τουρκικών προκλήσεων.
Η κυπριακή κυβέρνηση υποστήριξε σε δηλώσεις που έγιναν μετά το υπουργικό συμβούλιο, ότι «ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επετεύχθησαν βελτιώσεις επί των αρχικών τεχνικών και οικονομικών προτάσεων της εταιρείας Total».


http://www.defence-point.gr/news/?p=68842